Japonská kuchyně je jednou z nejzdravějších na světě. Dokazuje to i vysoký věkový průměr Japonců. Japonská kuchyně se zakládá na čerstvosti a minimální tepelné úpravě pokrmů. Jídlo je vždy precizně připravené a představuje pastvu už jen pro oči.
Základními ingrediencemi japonské kuchyně jsou rýže, ryby a mořské plody. Mezi nejčastější dochucovadla patří zázvor, wasabi nebo sójová omáčka.
Není to jen o sushi
Když se řekne japonská kuchyně, většina z nás si zcela jistě představí sushi. Avšak sushi je jen součást japonské kuchyně. Znáte další japonská jídla?
Wasabi neboli japonský křen. Přírodní antibiotikum, které vypěstujete doma
Nudle
K japonské kuchyni neodmyslitelně patří nudle, tak jako u řady dalších asijských kuchyní. Nudle se od sebe liší tloušťkou, barvou a suroviny, ze které jsou vyrobeny.
- Soba nudle – pohankové nudle, které se řadí mezi ty nejoblíbenější mezi Japonci
- Udon nudle – pšeničné široké nudle
- Somen nudle – bílé tenké bezvaječné nudle z pšenice, najdete je převážně ve studených jídlech
Další typické japonské pokrmy…
Tempura – kousky ryb, mořských plodů nebo zeleniny obalené ve speciálním těstíčku. Tempura pochází z Portugalska. Do Japonska se dostala v 16. stol., kde zdomácněla a dnes je považována za jeden z typických japonských pokrmů.
Misoshiru polévka – polévka ze sojových bobů, s řasami wakame, ředkví a houbami shiitake. Polévka je poměrně slaná, proto u někoho vyvolává odpor. Nesmí přijít do varu, jelikož varem dochází k likvidaci cenných bakterií. Podává se ve speciálních miskách s pokličkou, která udržuje polévku teplou. Po odklopení pokličky polévku upíjíme a suroviny jíme pomocí hůlek. Miso polévku Japonci konzumují až po jídle na rozdíl od ostatních kuchyní, kdy polévka předchází hlavní chod.
Sukijaki –na jemno nakrájené plátky hovězího, shiitake houbičky, pórek… syrové suroviny, které následně hosté sami opékají na pánvi s cukrem a saké.
Shabu-Shabu – velmi hustá polévka, kterou vám přinesou v míse i s plotýnkou, na které si polévku sami uvaříte a pomocí ohně ji stále udržujete v teple.
Tonkatsu – japonský řízek, nakrájený na kousky, které se pokapou tonkatsu omáčkou
Yaki-tori – kousky kuřecího naskládaného na špejli, takové kuřecí špízy
Obento
Speciální obědové boxy s několika přihrádkami nabízejícími různé pokrmy (maso, ryby, zelenina, tempura, sushi…). Tyto boxy jsou vyrobeny převážně z lakovaného dřeva nebo plastu.
Teppanyaki – „show s noži“
Teppanyaki, nebo také hibachi, je speciální příprava pokrmů, kdy kuchař vaří přímo před hosty na speciálních stolech s digestoří. Teppanyaki pochází z Japonska, avšak největší boom získal v 60. letech v USA, kde se těší velké oblibě dodnes. Japonští kuchaři předvádí své umění, hází noži, dělají ohňové show a baví hosty historkami.
Nemusíte jezdit až do Japonska nebo USA, teppanyaki si můžete užít v různých městech po celém světě – Berlín, Bratislava, ale i u nás v Praze.
Jak je vidět, japonská kuchyně není jen sushi, představuje řadu zajímavých pokrmů, které jsou založeny na kvalitních a čerstvých potravinách. Suroviny k přípravě japonských pokrmů už i pro nás jsou dobře dostupné. Nejen v Praze naleznete několik obchodů nabízejících japonské suroviny.