Jaro je tady a s ním i čas na generální úklid kuchyně. Děsí vás představa několika hodin strávených v gumových rukavicích? Nezoufejte. Máme pro vás tipy, jak mít kuchyň jako ze škatulky s minimem námahy.
Kuchyně, v níž se pravidelně vaří, občas vyžaduje pořádný úklid. Důkladnou očistu si zaslouží především spotřebiče a úložné prostory, na které se v rámci běžného úklidu zapomíná. Nachystejte si kuchyňské utěrky, houbičku na nádobí, měkký hadřík a úklidové prostředky. Pokud preferujete přípravky na přírodní bázi, použijte octovou vodu nebo roztok z octa a jedlé sody.
Jak uklidit kuchyň krok za krokem
Aby byl úklid kuchyně rychlý a efektivní, musí být především systematický. Postupujte tak, abyste si během gruntování nepřidělávala zbytečnou práci navíc.
Vytřete skříňky, šuplíky a další úložné prostory
Otřít pracovní plochu nestačí. Vyprázdněte všechny úložné prostory a vytřete je octovou nebo mýdlovou vodou. Rovnou odmrazte a vyčistěte také lednici včetně těsnění a odtoku.
Vyčistěte sporák a digestoř
Vezměte si na pomoc klasickou houbičku a prostředek na nádobí, popřípadě speciální přípravek na čištění sporáku. Indukční a sklokeramické desky je třeba čistit s citem – ideálně pomocí jemné utěrky nebo měkké strany houbičky. Digestoř omyjte mýdlovou vodou a utřete dosucha, filtry vyčistěte pomocí prostředku na nádobí.
Otřete všechny povrchy a zbylé spotřebiče
Nezapomeňte na rychlovarnou konvici, toustovač, kávovar a další pomocníky, které pravidelně používáte. Bohatě si vystačíte s přípravkem na nádobí, klasickou houbičkou a kuchyňskou utěrkou.
Vydrhněte dřez
Při čištění dřezu se řiďte doporučením výrobce. Dřezy se vyrábějí z různých materiálů, z nichž každý vyžaduje trochu jinou péči. Nezapomeňte ho po každém vyčištění vysušit utěrkou – předejdete tak vzniku nevzhledných skvrn po zaschlých kapkách vody.