Ječné kroupy patří k opomíjeným potravinám, které si to vůbec nezaslouží. Nejenže jsou velmi zdravé, ale oceníte je také při hubnutí. Jak působí na naše zdraví, jak vám pomohou při dietě a jak na přípravu ječných krup?
Zatímco naše babičky používaly ječné kroupy úplně běžně jako my používáme třeba rýži, dnes najdete mnoho lidí, kteří je vůbec neznají. Přitom z pohledu nutričních hodnot jde o velmi výživnou potravinu, která hravě strčí do kapsy jiné přílohy, které běžně používáme. Přitom jde o velmi levnou alternativu.
Ječné kroupy – zdraví téměř bez lepku
Ječné kroupy obsahují vitaminy skupiny B, které jsou potřebné pro správné fungování metabolismu, dále pak také vitamín E, který nás chrání před volnými radikály. Za zmínku stojí i vysoký obsah minerálů (selen, hořčík, zinek, mangan, měď, fosfor) nezbytných pro stavbu kostí a zubů, ale i pro celkovou obranyschopnost. Přispívají rovněž k lepší kvalitě pokožky, snižují cholesterol a hladinu cukru v krvi. Ječné kroupy navíc neobsahují téměř žádný lepek, jelikož mouka z ječmene má extrémně nízký obsah lepku.
Umíte uvařit kroupy do polévky i jako přílohu k jídlu? Poradíme!
Ječné kroupy a hubnutí
Ječné kroupy oceníte při hubnutí, jelikož jsou skvělou náhradou méně příloh, které obyčejně používáme. Skládají se ze složených sacharidů, z kterých se energie uvolňuje postupně a tak vás zasytí na dlouhou dobu. Navíc příznivě působí i na zažívání a činnost jater a zvyšují vylučování žluči, čímž pádem napomáhají k detoxikaci organismu. Konzumace ječných krup zintenzivní činnost střev a podporují vyprazdňování, což se při snaze shodit pár kilo navíc rozhodně hodí.
Ječné kroupy – příprava
Přípravu ječných krup lze pojmout na mnoho způsobů. Můžete je použít jako samostatnou přílohu, udělat z nich nákyp či pomazánku, zahustit jimi polévku nebo jimi doplnit třeba zeleninový salát. Zde vám přinášíme základní recept, jak ječné kroupy připravit.
Budete potřebovat:
hrnek ječných krup, 2 hrnky vody, sůl, olivový olej, hrnec a sítko
Jak na to:
- Ječné kroupy omyjeme pod kohoutkem teplou vodu a vložíme je do hrnce
- Přidáme 2 hrníčky horké vodu, špetku soli a pár kapek oleje
- Po sevření dáme hrnec na nejmenší plamen a vaříme zakryté 20 minut
- Poté hrnec s kroupami odstavíme a necháme dojít
- Až se vypaří voda, jsou ječné kroupy připravené pro další zpracování
Tip:
Pokud chcete z ječných krup dělat kaši či pomazánku a potřebujete je tedy zcela rozvařit, vařte je 55-60 minut.
Ječné kroupy – recept na rizoto
Budete potřebovat:
300 g ječných krup, 300 g žampiónů, 2 cibule, 2 rajčata, 1 paprika, půl lžičky soli, 2 stroužky česneku, pepř, tuk
Jak na to:
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kousky, rovněž žampiony nakrájíme na malé kousky
- Kousky cibule opečeme na rozpáleném tuku, přidáme žampiony a rovněž opečeme
- Přidáme ječné kroupy a opékáme je zhruba 4 minuty
- Poté zalejeme 0,5 litrem vody a necháme dusit
- Po 5 minutách přidáme česnek, nakrájená rajčata a papriku
- Na závěr opepříme, osolíme a je hotovo
Náš tip:
Rizoto si můžete ještě posypat nastrouhaným tvrdým sýrem, například parmazánem.