Jsou jáhly zdravější než rýže a proč už proso není jen krmením pro ptáky?
Taťána Kročková
2. 12. 2020
Znáte jáhly neboli loupané proso? Dříve se proso využívalo spíše jako krmivo pro ptáky, dnes se ale těší plnému zájmu, a to především konzumentů z řad zastánců zdravé výživy. Jáhly jsou malé žluté kuličky, které se vyloupávají z prosa. Jak mohou obohatit náš jídelníček a pro koho jsou nejvíce vhodné?
Proso seté – potravina našich předků
Jáhly se vyrábějí z prosa, které se dříve využívalo ke krmným účelům, hlavně jako ptačí zob. V dřívějších dobách ale jáhly běžně konzumovali naši předkové, společně s bramborami a pohankou. Ve středověku byly jáhly drahé, protože se musely často plít, aby vůbec vyrostly a aby je nevytlačily jiné plodiny. Pěstování prosa není snadné. Později jáhly nahradila dovážená rýže a málem upadly v zapomnění. Naštěstí v dnešní době opět nabývají na popularitě.
Jak nahradit pšeničnou mouku a jaké alternativy volit do různých jídel?
Prosné jáhly mají svůj jazykový původ v praslovanštině, slovo “jahla” je údajně praslovanské. Dává to smysl – jáhly původně pěstovali staří Slované. Jáhly jsou známy ale také pod slovenským, a také ruským, označením “pšeno”. Říká se jím také loupané proso. Samotné loupání prosa je však poměrně náročné a u nás zrovna moc loupáren v provozu není. Navíc naše proso vytlačuje proso dovážené z Ukrajiny. U jáhel se také musí hlídat jejich kvalita.
Protože jsou tučné (obsahují nenasycené mastné kyseliny přítomné v tucích), mají tendence rychle žluknout. Proto se nedoporučuje jejich dlouhodobé skladování a konzumace “starých” jáhel. Žluklé jáhly poznáte podle jejich nepříjemné hořké chuti.
Co obsahují jáhly a pro koho jsou vhodné?
Čím jsou vlastně jáhly tak cenné a co obsahují? Jáhly obsahují velké množství proteinů, proto také mají vysokou výživovou hodnotu. Z vitamínů a minerálů jsou bohaté na železo, hořčík, draslík, křemík, fosfor a zinek, obsahují vitamíny skupiny B a také vlákninu. Jáhly jsou dobře stravitelné a poskytují velké množství pomalu se uvolňující energie. Ve 100 g jáhel najdeme kromě sacharidů i 11 g bílkovin, 4 g tuku a 9 g vlákniny, která snižuje glykemický index.
Jáhly se hodí při anémii, nedostatku proteinů nebo vitamínů skupiny B. Jsou dobré na celkové posílení organismu. Jsou vhodné pro osoby v rekonvalescenci, pro sportovce, těhotné a kojící ženy, pro malé děti a také seniory. Hodí se též jako výživná strava při virózách a zánětech dýchacích cest, protože vyrovnávají vlhkost nastuzeného organismu. Jáhly mají podle ájurvédy zahřívací a vysušující efekt.
Ulcerózní kolitida. Komu nejčastěji hrozí a jaká strava prospívá střevům?
Protože jsou bezlepkové, uvítají je osoby s nesnášenlivostí lepku a dalšími potravinovými alergiemi, ať už se jedná o alergii na různé druhy obilí, na lepek či na jiné proteiny (nejčastěji je to bílkovina kravského mléka kasein nebo vaječná bílkovina). Díky vysokému obsahu bílkovin alergici při konzumaci pokrmů z jáhel nijak nestrádají. Jáhly jsou tedy dobré při polyvalentních alergiích a rovněž při atopickém ekzému. Díky obsahu křemíku navíc prospívají vlasům, nehtům a pokožce. Jáhly jsou také vhodné při trávicích obtížích, jsou velmi dobře stravitelné a šetrné k trávicímu traktu.
Jsou jáhly zdravější než rýže?
Nedá se jednoznačně tvrdit, že jsou jáhly zdravější než rýže. I když než bílá pytlíková rýže tedy rozhodně ano! Celozrnná rýže je více bohatá na vlákninu, vitamíny a minerály, než bílá loupaná rýže. Víme, že Asiaté, u kterých rýže tvoří většinu jídelníčku, bývají zdravější a dožívají se vyššího věku než Evropané. Rýže je určitě zdravá a oblíbená ve všech svých podobách. Ale u nás je již tak nějak přerýžováno. Proč bychom si tedy nemohli namísto dovážené rýže dopřát původní potravinu starých Slovanů, kterou bychom mohli pěstovat na našem území a nedovážet ji z Ruska?
Nutriční terapeutka Pavla Janovská doporučuje, na rozdíl od rýže, jáhly zařadit do jídelníčku klidně každý den. “Díky vysokému obsahu vlákniny vás jáhly zasytí,” říká.
Jak uvařit jáhly a co je z nich dobré?
Jáhly se dají v kuchyni využít opravdu všestranně. Nejčastěji se připravují vařené nasladko i naslano, dále jako jahelná kaše – i kaše v podobě instantní kaše či připravená z jahelných vloček, které jsou také výborné v polévce. Existuje i jáhelná mouka, která se používá k zahušťování bezlepkových pokrmů, nebo také v kombinaci s dalšími druhy mouky na pečení. Z jáhel se vyrábí pověstný jahelník se švestkami či dalším ovocem. Jáhly můžete dát do polévky, nebo jimi nahradit rýži v rizotu. Rozmixované jáhly s rostlinným mlékem mohou vytvořit základ pro lahodný sladký krém.
Jáhly je dobré nejprve proprat ve vlažné vodě a poté dát uvařit stejným způsobem jako se vaří rýže. Na 1 díl jáhel dáte 2 díly vody, aby se jáhly nepřipálily. Vaří se pod pokličkou na mírném stupni plotýnky.
Recepty s jáhly: Dietní, bezlepkové a veganské
Jahelné kuličky
Připravíme si:
- 200 g jáhel uvařených doměkka
- 50 g rozinek nebo brusinek
- příp. sušené švestky, meruňky, mango, ananas, datle apod.
- 100 g krájených mandlí či dalších oříšků
- med
- kokos strouhaný, kokosový olej
- mletá pravá vanilka nebo skořice
- karob nebo kakao
Postup:
Jáhly uvaříme doměkka a necháme vychladnout. Přidáme nadrobno pokrájené rozinky či jiné sušené ovoce, oříšky, kokos, med, vanilku případně další koření a sušené ovoce dle vlastní volby. Vše zpracujeme v hmotu, ze které tvoříme kuličky. Kuličky ještě obalíme v kokosu, případně třeba i v karobu nebo kakau. Necháme je ztuhnout v lednici.
Tipy na vegetariánské a veganské recepty: Obědy jednoduše, levně a zdravě!
Jahelná kaše s jablky a skořicí
Připravíme si:
- 200 g jáhel
- 2 menší strouhaná jablka
- hrst rozinek
- skořice
- mandlový olej
- loupané mandle nebo jiné oříšky
- med nebo rýžový sirup
- příp. rýžové mléko
Postup:
Jáhly uvaříme doměkka. Můžeme použít také instantní jáhlovou kaši nebo jáhelné vločky. V tomto případě stačí přelít vroucí vodou misku vloček a přikrýt ji poklicí. Lze použít také horké rostlinné mléko. Pokud si připravujete instantní jáhlovou kaši, je dobré vědět, že často nebývá 100 %, ale obsahuje další bezlepkové plodiny, například kukuřičnou krupici, nebo rýži. Jáhelná kaše se ale dá sehnat i 100 % z jáhel bez ničeho přidaného. Rozmícháte ji snadno s vodou nebo mlékem.
Důležité ale je umět si připravenou kaši ochutit. V tomto případě můžete použít strouhané jablko, rozinky a skořici. Osladit lze kaši rýžovým sirupem nebo medem. Můžete přidat i trochu mandlového oleje a oříšků.
Jáhelné rizoto se zeleninou a smaženým tofu
Připravíme si:
- 400 g jáhel
- 1 mražený hrášek
- 2 středně velké mrkve
- slunečnicová semínka
- 1 bílé tofu
- kurkuma
- rostlinný olej
- rostlinná smetana
- sůl
- česnek
Postup:
Jáhly uvaříme. Zvlášť necháme projít varem hrášek, scedíme. Mrkvičku očistíme a nastrouháme. Na pánvi zlehka osmahneme hrášek a mrkvičku, osolíme, podlijeme vodou a dusíme. Přidáme sůl, utřený stroužek česneku a trochu kurkumy. Zvlášť si na oleji osmažíme pokrájené bílé tofu, osolené a obalené v kurkumě, možno ještě i s utřeným česnekem. Možno smažit i s přidáním rostlinné smetany, která tofu krásně obalí. V jiném kastrolku si opražíme slunečnicová semínka. Do velkého hrnce dáme jáhly, přidáme dušenou zeleninovou směs s vlastní šťávou a důkladně rozmícháme. Nakonec přimícháme osmažené tofu a slunečnicová semínka. Hotové rizoto můžeme nakládat naběračkou na talíře a tvořit kopečky.
Jáhelník se švestkami
Připravíme si:
- 400 g jáhel
- 200 g švestek
- hnědý třtinový cukr, med
- kardamom
- mandlový olej nebo olej z hroznových jader
- vlašské ořechy
- rýžové mléko
Postup:
Jáhly uvaříme doměkka a necháme je vychladnout. Mezitím si umyjeme, vypeckujeme a nakrájíme švestky. Část jáhel rozmixujeme s rýžovým mlékem a medem. Připravíme si zapékací mísu, vymažeme ji rostlinným olejem, přidáme jáhly, které poklademe švestkami a ořechy, posypeme cukrem a kardamomem, přelijeme hroznovým nebo mandlovým olejem a nahoru nalijeme hladký krém z rozmixovaných jáhel. Dáme upéct na 180 – 200 °C, přibližně po dobu 25 – 40 min.