O játrech a celkově většině vnitřností se říká, že jsou velmi zdravé a obsahují velké množství vitamínů. Objevují se ale také takové názory, že játra obsahují tolik nebezpečných látek pro lidský organismus, že bychom je do jídelníčku příliš zařazovat neměli. My jsme pro vás vybrali hned několik důvodů, proč byste si měla játra odepřít, nebo je alespoň ve svém jídelníčku velmi omezit.
Rozporuplné názory
Dozajista nemůžeme dogmatizovat názor, že jsou játra škodlivá, ale ani, že jsou zdraví prospěšná. Záleží hodně na tom, v jakém množství játra konzumujete, a také jak často si je dopřáváte. V malých dávkách jsou játra velmi zdravá, protože obsahují velké množství vitamínu A, stejně jako mnoho železa, zinku i kyseliny listové. Problém nastává při větších konzumovaných množstvích.
Játra mají vysoký obsah cholesterulu
Jednou z nejvíce vyzdvihovaných nevýhod jater a obecně vnitřností je jejich vysoký obsah nenasycených tuků a také nebezpečného cholesterolu. Je už obecně známo, že nadměrné množství těchto látek významně zvyšuje riziko srdečních onemocnění a zneprůchodňování cév.
Proto byste si měla hlídat v jakém množství játra jíte a také s jakými ostatními potravinami je kombinujete. Nemělo by se vám stát, že se vaše strava skládá z velké části z potravin bohatých právě na nenasycené mastné kyseliny a cholesterol. Ostatně celkově vyvážená strava je klíčem ke zdraví, schodují se na tom všichni výživoví poradci.
Játra – toxické odpadiště organismu
Další velkou nevýhodou, nad kterou zdvihá varovný prst nejeden odborník je to, že játra jsou vlastně jakýmsi toxickým odpadištěm. Hlavním úkolem jater v organismu je jeho čištění od nejrůznějších toxinů obsažených nejen v potravinách, ale i ve vzduchu. Záleží také hodně na tom, odkud játra pochází. Pokud jsou používány orgány zvířat pasoucích se ve znečištěném prostředí, koncentrace toxinů je vyšší.
Studie pákistánských výzkumníků například zjistila, že v játrech a ledvinách libovolného skotu, slepic a ovcí obsahuje různé množství nahromaděných těžkých kovů. Hovězí játra například obsahují více arsenu než jakékoli jiné druhy masa, zároveň ale obsahují méně rtuti oproti jiným masům.
Shrnuto, podtrženo, nejezte žádné maso ani vnitřnosti ze zvířat, která byla chována blízko toxického prostředí. Informace odkud maso pochází se dozvíte u většiny prodejců masa, musíte si je však vyžádat. Nebojte se tedy obchodníka zeptat na původ jater, která si chcete koupit.