K čemu slouží masticha a proč je žvýkání pryskyřice tak zdravé?
Taťána Kročková
29. 4. 2022
Není žvýkačka jako žvýkačka. Jestli už jste slyšeli o žvýkačce zvané masticha neboli mastix, pak možná i o tom, jaký to je léčivý zázrak. Masticha ale není žvýkačka v pravém slova smyslu, je to pryskyřice lentišku, která se odpradávna žvýkala pro své četné léčebné účinky. Proč je žvýkání této pryskyřice tak zdravé a jak se to vlastně dělá? Žvýkat tvrdou pryskyřici ze stromu totiž není zrovna snadné!
Co je masticha a odkud pochází
Jako masticha se označuje pryskyřice ze stromu zvaného řečík lentišek (Pistacia lentiscus), který se vyskytuje na ostrově Chios nebo také na jiných místech ve Středomoří. Jedná se o poměrně nízký stromek nebo spíše keř s tmavými plody. Masticha se získává tak, že se u lentišku staršího šesti let podle přesně stanoveného tradičního postupu nařezává kůra, odkud se nechává prýštit pryskyřice, která na vzduchu zasychává a vytváří drobné slzy. Ty mají bílou nebo smetanově žlutou barvu a krásně pryskyřičně voní. Sbírají se a prodávají v krabičce nebo se drtí na prášek.
Největším producentem mastichy je ostrov Chios, kde se lentišky pěstují uměle za účelem získávání, prodeje a vývozu pryskyřice. Masticha z Chiosu nese od roku 1997 označení CHOP – chráněné označení původu.
Zdravotní účinky chmele: Jeho sběračům se chce spát a nemají chuť na sex
K čemu se využívá masticha a mastichový olej
Masticha se už od dob starověku využívala k léčebným účelům. Byla ceněna stejně vysoko, jako třeba kadidlo nebo myrha. Nejčastěji se žvýká, kdy působí velmi příznivě už v ústech a dále v celém trávicím traktu. Pak se také využívá mastichový olej, a to například i v kosmetice.
Pokud se vám podaří sehnat esenciální olej z mastichy, můžete ho využít různým způsobem, ale samozřejmě si ho musíte předem naředit. Nenaředěný olej si můžete kápnout jedině do aromalampy pro skvělou dezinfekci dýchacích cest a na podporu odkašlávání. Naředěný olej lze nanášet na ekzematickou pokožku, kde vykazuje velice dobré antibiotické účinky, zejména účinkuje proti zlatému stafylokokovi, který sekundárně parazituje na pokožce s atopickým ekzémem. Stejně tak olej na kůži hubí plísně a kvasinky.
Pryskyřice se ale nabízí i jako prášek, tobolky plněné práškem k vnitřnímu použití nebo třeba též tinktura. Nejpřirozenější, nejoblíbenější a nejčastější způsob použití představuje žvýkání. Masticha se také tradičně využívá k výrobě likérů (araku),dále cukrovinek a kosmetiky – přidává se do zubních past nebo krémů a mastiček. Mastichou se dá též vykuřovat podobně jako kadidlem nebo se z ní vyrábí lepidlo. Staří Řekové si z pryskyřice lentišku důmyslně připravovali i zubní plomby nebo implantáty.
Jaké má masticha zdravotní účinky
Masticha pomáhá předcházet žaludečním vředům, léčí jícen a má velice dobré výsledky při refluxu a překyselení žaludku. Pokud někdo trpí na opakované záněty žaludku a trávicího traktu, masticha je dobrou volbou. Má protizánětlivé účinky, podporuje trávení a chuť k jídlu, pomáhá i zmírňovat bolest. Také z toho důvodu ji lze využít při bolestech v krku a především bolestech zubů, kdy také působí jako prevence proti vzniku zubního kazu, zánětu dásní i zánětu dutin. Bohusem je i to, že odstraňuje zápach z úst a pomáhá při aftech.
Díky svým protizánětlivým účinkům mastix hubí nežádoucí bakterie, viry a plísně. V jedné studii z roku 2010 bylo zjištěno, že masticha je velmi účinným bojovníkem s bakterií Helicobacter pylori, která stojí za vznikem žaludečních vředů. Na základě prováděných studií se potvrdilo, že u osob se žaludečními vředy, které žvýkaly mastichu, došlo k výraznému zlepšení jejich stavu a úlevě od doprovodných příznaků. Jedna jihokorejská studie z 2002 potvrdila, že žvýkání mastichy pomáhá odstranit gastritidu, tedy zánět žaludku.
Masticha také pomáhá při zánětech střev a ulcerózní kolitidě či Crohnově chorobě, což rovněž potvrzují studie. V těchto případech se doporučuje nejen žvýkání, ale i užívání prášku z mastichy vnitřně, aby se masticha dostala až do střev, čímž je i skvělou prevencí proti vzniku rakoviny střev. Masticha dále může pomáhat snižovat hladinu cholesterolu i hladinu cukru v krvi a podporuje zdraví jater. Na základě provedených studií masticha také zabraňuje oxidaci LDL cholesterolu a tím i rozvoji aterosklerózy čili kornatění tepen.
Propolis je výborný na bolavé zuby a k dezinfekci i hojení ran. Jak vyrobit tinkturu doma?
Jak mastichu využívali naši předkové
Mastichu znali už staří Řekové a Egypťané. Například ve starověkém Egyptě se z lentišku vyráběla zubní párátka, která představovala skvělou dezinfekci pro zuby a ústní dutinu. Kromě toho se samozřejmě masticha žvýkala jako lék při zánětech v těle, bolestech zubů, ale také proti vnitřním parazitům a moru.
Podle Mathioliho herbáře ze 16. století masticha sloužila jako lék na viklavé zuby a posílení žaludku, proti úplavici a běhavce, vředům, ženskému výtoku a chrlení krve. Doporučoval také sedací koupele v odvaru z lentišku nebo vykuřování mastichou proti vyhřeznutí konečníku. Žvýkání pryskyřice bylo vhodné při potížích se žaludkem, střevy a játry. Na ochranu žaludku Mathioli doporučuje pryskyřici i vnitřně. Masticha byla vhodná i na zuby a dásně a mast z mastichy a myrhy se používala na bolest kloubů. Mathioli zmiňuje též mastixový olej, který měl být dobrý na bolest, otoky a i na nervy.
Kdo může užívat mastichu?
Mastichu může užívat úplně každý, kdo ji dokáže správně žvýkat. Žádné nežádoucí účinky nebyly zjištěny. Pouze ve vzácných případech se může objevit alergická reakce, a to zejména u osob, které mají alergii na kvetoucí rostlinu Schinus terebinthifolius nebo jiné druhy Pistacia. Nepříjemné projevy jako pálení v ústech, bolest žaludku, závratě nebo zrychlení tepu může způsobovat nesnášenlivost či alergie na mastichu. Asi není úplně rozumné nabízet mastichu dětem, které ji neumí dobře požvýkat.
Jak žvýkat mastichu
Žvýkat mastichu není snadné, ale poradíme vám, jak na to. Jedna věc je žvýkat klasickou žvýkačku, například i s obsahem mastichy. Ta vám ale po zdravotní stránce příliš nepomůže, protože obsah mastichy ve žvýkačce zřejmě bude hodně malý. Nejúčinnější je žvýkat surovou mastichu, tedy pryskyřici, kterou si můžete zakoupit v lékárnách, obchůdcích se zdravou výživou a bylinkami nebo na internetu. Dávejte si ale pozor na kvalitu a výrobce, jestli opravdu mastichu dovážejí z Chiosu a nejedná se o žádný padělek.
Naši předkové žvýkali pryskyřici ze stromů běžně, například z našich jehličnatých stromů jako smrku, jedle či borovice. Nejen, že jim pryskyřice chutnala, ale také jim pomáhala s mnoha zdravotními neduhy. Nejinak je tomu i u mastichy ze Středomoří. Některé kostky mastichy mohou být příliš tvrdé a rozžvýkat při nejlepší vůli nepůjdou, jiné zase příliš měkké, které vám akorát zalepí zuby. Mastichu je třeba ponechat nejprve nějakou dobu volně v ústech a pořádně zavlažit slinami, aby pomalinku změkla. Pak ji můžete začít opatrně žvýkat a jednotlivé kousky pryskyřice spojit dohromady tak, aby vám tvrdá masticha nepraskla a neroztříštila se na spoustu malinkých úlomků, kterými se můžete leda tak udusit.
Z důvodu, že žvýkání mastichy není snadné, se nedoporučuje ji dávat malým dětem. Jako žvýkačka je ale masticha rozhodně lepší než jiné žvýkačky plné aromat, barviv, sladidel a dalších nezdravých látek. Žvýkat mastichu je nejlepší po jídle. A když to budete trénovat, zakrátko budete vědět jak na to a na žvýkání mastichy nedáte dopustit.
Zdroje: Vitalia.cz v článku Jak žvýkat mastichu, What Is Mastic Gum and How Is It Used?, Matthioliho herbář, Mastic gum: How it works