Kakaové máslo nejen na výrobu čokolády. Vyzkoušejte i v kosmetice!
Taťána Kročková
15. 12. 2021
Kakaové máslo patří i před Vánocemi k nejprodávanějším produktům ve zdravých výživách. K čemu jej můžeme využít a v jaké podobě se dá sehnat? Určitě vás také bude zajímat co kakaové máslo obsahuje a také to, že má mnohem širší využití, než bychom si mohli myslet.
Co je kakaové máslo
Kakaové máslo je čistý tuk vylisovaný z kakaových bobů při jejich zpracovávání a výrobě kakaa. Má smetanově žlutou barvu, krásně voní po kakau a oplývá skvělými účinky, pro které se dá použít také v kosmetice. Samozřejmě bývá i součástí čokolády a mnoha cukrovinek. Je základní surovinou pro výrobu bílé čokolády, která neobsahuje kakao.
Co obsahuje kakaové máslo a jaké má účinky
Kakaové máslo obsahuje spoustu antioxidantů a většinu nasycených mastných kyselin. Zvláčňuje a vyživuje pokožku, navíc krásně voní. Najdeme ho nejčastěji v pevném skupenství, rozpouští se až při vyšších teplotách. Kakaové máslo je velmi výživné rozhodně s ním v jídelníčku neuděláme chybu. Navíc má lahodnou chuť.
Kakaové máslo v kosmetice
Kakaové máslo bývá v kosmetice přidáváno do mnoha kosmetických produktů, zejména do krémů a tyčinek na rty. Používá se i ve farmacii, kde se z něj tradičně vyráběly například čípky.
Kde koupit kakaové máslo
Kakaové máslo seženete nejčastěji ve zdravých výživách nebo na internetu. Dnes už je ale i k sehnání běžně v supermarketech. Jedná se většinou o hroudy nebo kostky nažloutlého tuhého tuku, ale prodává se také v malých pecičkách pravidelného tvaru.
Jak si vyrobit čokoládu z kakaového másla
Domácí čokoláda je nejlepší a lze navíc krásně experimentovat. Pokud máte k dispozici kakaové máslo a kvalitní kakao, můžete se pustit do přípravy domácí čokolády. Kakaové máslo pomalu rozpouštějte ve vodní lázni, přidejte kakao a nějaké sladidlo, ideálně cukr moučka, který nemusíte složitě rozpouštět jako třeba cukr krystal. Přidat lze i koření, například skořici, špetičku chilli nebo kardamom či růžový pepř, jedlé květy nebo sušené ovoce a oříšky. Hotovou čokoládu rozlijte do připravených silikonových formiček či jiných tvořítek na čokoládu a nechte ztuhnout a vychladnout v lednici. Poté vyklopte a krásně si pochutnejte!
Kakao frčí před Vánocemi. Které je nejzdravější a co všechno o kakau víme?
Jak vyrobit bílou čokoládu doma
Ani výroba domácí bílé čokolády není složitá. Postup je podobný, jen kakaové máslo neumícháte s kakaem, ale jen s cukrem, použít lze i moučkový třtinový cukr. Bílá čokoláda je obvykle z mléka, v tomto případě se doporučuje přidat sušené mléko nebo sušené rostlinné mléko místo kakaového prášku, aby se hmota dostatečně zahustila a aby čokoládu netvořil jen samotný cukr. Výborná je bílá čokoláda s pravou vanilkou nebo se sušeným kokosovým mlékem či úplně jemnou kokosovou moukou, kterou můžete čokoládu zahustit místo sušeného mléka.
Jak vyrobit tyčinku na rty z kakaového másla
Dalším tipem jak využít kakaové máslo, je domácí výroba voňavé a výživné tyčinky na rty, která bude úplně k nakousnutí. Sežeňte si prázdný vysouvací plastový obal na výrobu tyčinek na rty. Kakaové máslo jemně zahřejte, aby bylo tvárné, a napěchujte jím pomocí dřevěné tyčinky na míchání kávy výsuvný obal. Uložte jej pak do lednice, aby kakaové máslo zase krásně ztuhlo a tyčinku máte hotovou. Stačí ji používat běžným známým způsobem a postupně ji vysouvat.
Jednodušší možností máte dát změklé kakaové máslo do malé uzavíratelné plastové krabičky, třeba od balzámu na rty, a uložit do chladna. Pak lze rty natírat pomocí prstíku.
Kakaové máslo na suché paty a lokty
Kakaovým máslem můžete také natírat suché paty v zimě nebo suché lokty. Krásně zjemní a provoní vaši pokožku. Hroudy kakaového másla koneckonců lze využít i k přímému roztírání suché pokožky.