Menu
WomanOnly
Apetit

Kanapky 15× jinak. Originální pohoštění na party i brunch

Pohoštění pro návštěvu nemusí vždy představovat klasické české chlebíčky nebo jednohubky. Udělejte pro jednou změnu a připravte kanapky z celozrnného pečiva či slaných sušenek. Variace kanapek se perfektně hodí jak na oslavy všeho druhu, tak na dopolední brunch ve dvou. Můžete si s nimi vyhrát dle libosti, případně se inspirovat tipy níže.

1. Kanapky s uzeným lososem

Uzený losos patří mezi ingredience, které při přípravě chuťovek rozhodně nesmí chybět. Z toustového chleba vykrájejte kolečka libovolné velikosti a nasucho je opečte v troubě nebo toustovači. Potřete je čerstvým sýrem smíchaným s trochou kopru a navrch položte kousek uzeného lososa. Zakápněte citronem a podávejte.

2. Kanapky Caprese

Pokud vám chutná klasický italský salát z mozzarelly, rajčat a bazalky, zamilujete si i tyto kanapky. Plátky toustového chleba nakrájejte na čtvrtiny a opečte. Pokapejte je olivovým olejem a ozdobte kouskem mozzarelly, plátkem rajčete a lístkem bazalky. Na závěr je můžete zakápnout balzamikovým octem.

3. Tuňákové kanapky s vejcem

Kanapky s tuňákem a vařeným vajíčkem můžete servírovat nejen jako pohoštění, nýbrž i jako lehký a zdravý oběd, jelikož díky vysokému obsahu bílkovin příjemně zasytí. Pro jejich přípravu se hodí například opečené plátky tmavé bagety. Potřete je tenkou vrstvou másla, poklaďte tuňákem a ozdobte kouskem vajíčka. Můžete přidat také rukolu a čerstvě mletý černý pepř.

4. Kanapky s modrým sýrem a karamelizovanou cibulkou

Pro tyto kanapky jsou ideální slané krekry. Na každý krekr položte plátek modrého sýra, půl vlašského ořechu a nakonec trochu karamelizované cibule.

Karamelizovanou cibuli připravíte jednoduše – 4 ks cibule nakrájejte na kolečka a restujte na lžíci másla při mírné teplotě. Opékejte, dokud cibule nezkaramelizuje. Jednou za pár minut ji promíchejte a vařečkou odškrabujte přípečky ze dna pánve. Hotovo budete mít zhruba za hodinu.

5. Kanapky s kozím sýrem a sušenými rajčaty

Další extra jednoduchý a přitom efektní recept. Kanapky se sušenými rajčaty a kozím sýrem jsou dokonale chuťově vyvážené a potěší nejednoho vegetariána. Pro jejich přípravu se hodí jak světlé, tak tmavé pečivo. Nakrájejte ho na akorát tak velké plátky, opečte a pokapejte olivovým olejem. Poté už jen zbývá každý plátek ozdobit kouskem sýra a sušeným rajčetem. Na závěr můžete každou kanapku opepřit čerstvě mletým pepřem.

6. Kanapky s pancettou a hruškou

Kanapkami s pancettou a plátkem hrušky rozhodně uděláte dojem. Připravte je ideálně z krekrů, popřípadě kousků opečeného tmavého pečiva. Nejlépe budou chutnat dobře zralé, sladké hrušky, které jsou pro tuto aromatickou pochoutku jako stvořené. Před podáváním kanapky pokapejte troškou medu.

7. Žampionové kanapky s pečenými cherry rajčátky

Tyto kanapky jsou časově o něco náročnější, zároveň chutnají nejlépe za čerstva. Pokud je tedy plánujete servírovat, jejich přípravu si předem naplánujte.

Žampiony nakrájejte na plátky a orestujte je na pánvi s trochou másla. Nespěchejte, nejlepší jsou až tehdy, kdy získají nazlátlou barvu. Cherry rajčátka rozpulte, dejte na plech, osolte, zakápněte olivovým olejem a pečte na 180 °C asi 45 minut.

Bagetu nakrájejte na kolečka a opečte. Na každý plátek dejte žampiony a půlku rajčátka. Na závěr kanapky dochuťte trochou pepře, popřípadě pokapejte balzamikovým octem.

8. Kanapky s krevetami

Z toustového chleba vykrájejte kolečka, popřípadě každý plátek překrojte na čtvrtiny a nasucho opečte. Majonézu promíchejte s trochou citronové šťávy a natřete ji na pečivo.

Krevety nechte rozmrazit a orestujte je na troše olivového oleje s prolisovaným stroužkem česneku. Poklaďte jimi připravené kousky pečiva a zakápněte chilli omáčkou. Na závěr kanapky ozdobte sekanou petrželkou.

9. Kanapky z parmazánu

Kanapky nemusíte připravovat pouze z pečiva nebo slaných sušenek. Podklad pro další ingredience lze vytvořit například z parmazánu, popřípadě sýru stejného typu.

Na plech vyložený pečicím papírem dejte hromádky strouhaného sýra a pečte na 200 °C. Jakmile se roztečou a trochu zezlátnou, máte hotovo.

Následně můžete tyto parmazánové chipsy poklást čímkoliv dle libosti, například kvalitní sušenou šunkou, olivami, sušenými rajčaty nebo bazalkovým pestem. K dozdobení lze použít rukolu, čerstvou bazalku, sekané ořechy či sušené bylinky.

10. Bruschetty s rajčaty

V podobě kanapek se běžně připravuje i tento typický italský předkrm vonící česnekem a čerstvou bazalkou.

Bruschetty jsou skvělým důkazem toho, že v jednoduchosti je síla. Světlou bagetu nakrájejte na kolečka a opečte. Rajčata nakrájejte nadrobno, promíchejte je s olivovým olejem a nasekanou bazalkou a dochuťte solí, pepřem a prolisovaným česnekem. Rajčatovou směs dejte na opečená kolečka bagety, ozdobte lístky bazalky a podávejte.

11. Kanapky s plísňovým sýrem a brusinkami

Pro přípravu těchto kanapek můžete použít jak světlé a tmavé pečivo, tak slané sušenky. Opět jde o velmi jednoduchý recept – na opečený kousek pečiva nebo krekr položte plátek plísňového sýra (ideálně Brie nebo Camembert) a trochu brusinek. Na ozdobu se hodí například sušený rozmarýn. Pokud používáte pečivo, můžete ho natřít slabou vrstvou másla.

Další možností je kanapky se sýrem zapéct v troubě a až následně dozdobit brusinkami. V tomto případě je podávejte za čerstva, ideálně ještě teplé.

12. Kanapky s avokádem a krémovým sýrem

Pokud patříte mezi příznivce avokáda, určitě tento jednoduchý recept na kanapky oceníte. Opečte plátky bagety a potřete je krémovým sýrem smíchaným s prolisovaným česnekem a solí. Nakonec každý kousek ozdobte avokádem, které zakápněte citronovou šťávou. Na závěr kanapky opepřete a posypte trochou čerstvého koriandru.

13. Kanapky s cizrnovou pomazánkou

Připravte si cizrnovou pomazánku hummus a jednoduše ji namažte na opečené kousky pečiva. Místo klasického toustu nebo bagety můžete použít na proužky nakrájený pita chléb. Na ozdobu se hodí například sekaný koriandr, černé olivy nebo sušená rajčata.

14. Kanapky se sýrem feta a pečenou řepou

Velmi chutné pohoštění představují také kanapky s fetou a plátky pečené červené řepy. Řepu očistěte, nakrájejte na plátky a dejte na plech s pečicím papírem. Pokapejte ji olejem, osolte, opepřete a posypte tymiánem. Pečte na 200 °C asi půl hodiny, v polovině pečení plátky obraťte.

Nakonec už zbývá jen opéct nakrájené bagetky a ozdobit je plátky řepy a rozdrobenou fetou. Kanapky můžete připravit i ze slaných sušenek, které se k fetě a řepě rovněž hodí.

15. Salátové košíčky s kuřecím masem

Fantazii se meze nekladou, proto lze pro přípravu kanapek namísto pečiva nebo krekrů použít například list salátu. Pokud jej naplníte restovaným kuřecím masem a čerstvou zeleninou, zmizí rychlostí blesku.

Kuřecí maso nakrájejte na nudličky a orestujte ho na trošce oleje. Okořeňte dle libosti. Nakonec maso položte na dostatečně pevné listy salátu, které budou fungovat jako mistička. Dozdobte zeleninou, případně majonézou nebo chilli omáčkou.

Ohodnoťte tento článek:
3
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Kanapky 15× jinak. Originální pohoštění na party i brunch