Václavky patří mezi oblíbené houby, které se nakládají do octa. Jsou vynikající pochoutkou a každý podzim po svatém Václavu na ně houbaři vyrážejí do lesa. Kde hledat václavky a jaké nejlepší recepty s václavkami můžete vyzkoušet? A víte, proč se václavkám říká václavky?
Kde rostou václavky?
Václavka (Armillaria) je parazitující houba, která rozkládá mrtvé stromy. Často právě václavky nacházíme na pařezech stromů, jejich kořenech, nebo na oslabených stromech, a to jak listnatých, tak také třeba hodně na smrcích. Jejich podhoubí mnohdy světélkuje.
Poctivá kulajda voní po houbách a kopru. Pochutnejte si na výborné krémové polévce
Kdy se sbírají václavky?
Václavky jsou velmi rozmanité a existuje jich více druhů. Sbírají se od konce září do listopadu, klidně až do prosince. Traduje se, že václavky začínají poprvé objevovat až po dni svatého Václava, což je 28. září. Od tohoto data, včetně tohoto svátku, se tradičně sbírají václavky a odtud pochází i jejich název odvozený od jména Václav. Pokud chcete sbírat václavky, vyplatí se vzít si na ně pořádně velký koš, protože se vyskytují v celých trsech ve velkém množství.
Jak vypadá václavka?
Václavka je žlutohnědá nebo červenohnědá houba, někdy lehce skvrnitá či šupinatá, s typickou kořenitou až sýrovitou vůní. Klobouk může být veliký asi 10 až 12 cm, přičemž samotná houba bývá vysoká do 15ti cm. Známá je například václavka obecná neboli žlutoprstenná, nebo václavka smrková z Oregonu, která velmi poškozuje smrky.
Proč se houbám liškám říká kuřátka a jakými léčivými účinky nás mohou překvapit?
Václavky a s čím se mohou zaměnit?
Václavku lze zaměnit s čepičatkou jehličnanovou nebo třepenitkou svazčitou. Tyto houbičky jsou jedovaté! Pokud si václavku spletete s velmi podobnou šupinovkou kostrbatou, až tak moc se nestane, protože tato houba je jedlá, i když není tak chutná jako václavka. Všechny tyto zmíněné houby patří mezi parazity a vyskytují se na pařezech nebo zbytcích stromů. Čepičatka jehličnanová je prudce jedovatá, na tu opravdu pozor. Třepenitka svazčitá je také velmi jedovatá, ale u té vás může odradit už její odporně hořká chuť.
Václavky v kuchyni
Jak už to u většiny hub bývá, v syrovém stavu jsou nejedlé a v podstatě i toxické, po tepelné úpravě jsou jedlé. Stejně tak to platí i pro václavky, musíte je zpracovat a delší dobu povařit, jinak vám z nich bude špatně. Velmi často se václavky nakládají do octa, ale výjimkou není třeba ani guláš z václavek, nebo polévky, omáčky či houbový aspik z václavek. Tyto houby jsou ale též pověstné tím, že někdy mohou vyvolávat u citlivějších jedinců alergické reakce.
Hlíva ústřičná na imunitu. Proč jsou dřevokazné houby tak léčivé?
Václavky – léčivé účinky
Jako většina hub mají i václavky své léčivé účinky. Traduje se, že václavky jsou pod ochranou svatého Václava a pomáhají nemocným, avšak zlým a nečistým osobám mohou při konzumaci ublížit. Z václavek se například v Číně vyráběla léčivá tinktura proti vnitřním chorobám, hlavně nemocem jater, žaludku nebo plic. V Německu zase václavky pomáhaly dlouho sedícím vozkům na koňských povozech, kteří trpěli na hemoroidy, a to s bezproblémovým vyměšováním. Proto se také podle jejich pozdravu „Heil im arsch“ (“buď zdráva tvá řiť”) vyvinul i německý název pro václavky die Hallimasche.
Václavky – recepty
Václavky ve sladkokyselém nálevu
Václavky ve sladkokyselém nálevu vám vydrží i přes dva roky. Jsou vynikající a oblíbenou pochoutkou.
Připravíme si:
- 500 g václavek (jen hlavičky)
- česnek
- cibule
- 2 litry vody
- 2 lžíce soli
- 20 kuliček černého pepře
- 6 kuliček nového koření
- 2 celé bobkové listy
Na lák:
- 600 ml vody
- 200 ml octa
- 60 g cukru
- 20 g soli
- 2 celé bobkové listy
- 5 kuliček černého pepře
- 3 kuličky nového koření
- 2 celé hřebíčky
- ½ lžičky hořčičného semínka
- ½ lžičky mletého koriandru
Postup:
Václavky nakrájejte, vložte do hrnce s osolenou vodou a kořením. Houby povařte asi 20–25 minut. Mezitím si připravte lák. Všechny suroviny na lák uvařte asi 5 minut v jiném hrnci. Poté sceďte houby přes síto, propláchněte pod studenou vodou, nechte okapat a dejte je do připravených čistých sklenic, přidejte česnek, cibuli nebo feferonky, zeleninu, bylinky a zalijte horkým nálevem. Zavřete a zavařte v zavařovacím hrnci. Nechte pak václavky pěkně odležet na tmavém a chladném místě.
Houba vyvolávající orgasmus u žen. Jak spolu souvisí sex a čich?
Guláš z václavek
Připravíme si:
- 4 hrnky pokrájených václavek (hlaviček)
- 1 větší cibule
- 2 stroužky česneku
- sůl
- majoránka
- sladká paprika
- drcený kmín
- pepř
- voda, případně houbový, zeleninový bujón
- olej
- mouka na jíšku
Postup:
Pokrájenou cibulku, česnek, sůl a koření necháme osmažit na oleji, přidáme houby a smažíme, poté zalijeme vodou a dusíme aspoň 20 minut, aby změkly, nakonec zasmažíme moukou, zalijeme vodou a necháme vařit. Můžeme pak do vody ještě rozmíchat bujon, ale nemusíme. Houbový guláš podáváme a chlebem.