Kiwi je vynikající ovoce plné antioxidantů. Vypěstovat si ho můžete i doma
Michaela Šilháčková
4. 8. 2022
Přemýšlíte, proč jíst kiwi? Nejenže skvěle chutná, ale také je zásobárnou mnoha důležitých živin. Díky vysokému obsahu vitamínů, především vitamínu C, ho lze bez nadsázky označit za superpotravinu. Jaké účinky má kiwi na naše zdraví? Kdo by se měl tomuto ovoci raději vyhýbat? Co obnáší pěstování kiwi doma a proč to může být celkem oříšek?
Kiwi neboli čínský angrešt
Kiwi, dříve nazývané čínský angrešt, je plod popínavé dřeviny z rodu aktinidie. Tato rostlina pochází z Číny, nicméně ve velkém se pěstuje také na Novém Zélandu a v Kalifornii. Plody jsou mírně nakyslé a nejlépe chutnají za syrova, lze je však také sušit, nakládat či z nich připravit marmeládu. Syrové kiwi je oblíbenou přísadou do smoothie a ovocných salátů. Šťáva z kiwi se někdy používá jako marináda na maso, jelikož díky ní maso krásně změkne.
V obchodech se nejčastěji setkáme s klasickým kiwi zelené barvy, nicméně existuje také zlaté kiwi, které má o něco sladší chuť a jeho slupka nemá chloupky. Nutričně jsou na tom oba druhy víceméně stejně.
Vždy vybírejte takové kusy, které jsou po zmáčknutí lehce měkké. Případně kiwi doma nechte dozrát v pokojové teplotě. Pokud máte zralá kiwi, můžete je uchovávat také v ledničce.
Recept na koktejl z kiwi: Připijte si na svatého Patrika zeleným drinkem
Proč jíst kiwi? Je zdrojem vitamínů, minerálů a vlákniny
Kromě toho, že je kiwi velmi chutné, také obsahuje spoustu vitamínů a minerálních látek. Je známé především pro vysoký obsah vitamínu C. Ten v těle funguje jako silný antioxidant a chrání tak buňky před působením volných radikálů. Dále podporuje funkci imunitního systému a uplatňuje se v procesu tvorby kolagenu a neurotransmiterů. Vedle toho jsou v kiwi obsaženy minerály, jako je jsou například draslík či měď, kyselina listová, vitamín E a vitamín K.
Kiwi obsahuje jen minimum tuků a kalorií a je bohaté na vlákninu. Většinu tvoří tzv. nerozpustná vláknina, jež je klíčová pro správné fungování trávicího systému. Rozpustná vláknina mimo jiné přispívá ke snižování cholesterolu a krevního cukru.
Prospěšné pro naše zdraví jsou také karotenoidy, jichž je kiwi rovněž zdrojem. Řeč je konkrétně o látkách zvaných lutein, zeaxantin a betakaroten. Karotenoidy mohou posilovat obranyschopnost vůči některým onemocněním včetně onemocnění srdce.
Díky obsahu zdraví prospěšných látek může mít kiwi následující účinky:
- zlepšení stavu pokožky – díky vitamínu C, který podporuje produkci kolagenu a hojení ran
- podpora zdraví srdce – díky obsahu draslíku, který může pomáhat při snižování krevního tlaku, a antioxidantů, které zvyšují pružnost cév
- prevence rakoviny – antioxidanty působí proti volným radikálům, které se na rozvoji rakoviny podílí výraznou měrou
- prevence trávicích obtíží – vláknina, která je obsažená především v zelenině a ovoci včetně kiwi, je naprosto nezbytná pro dobré trávení
- podpora zdraví kostí – kiwi obsahuje vitamín K, který podporuje zdraví kostí a v dostatečném množství působí jako prevence osteoporózy (řídnutí kostí)
Kiwi obsahuje celou řadu látek, které mají pozitivní vliv na naše zdraví. Z tohoto důvodu má ve zdravém a vyváženém jídelníčku rozhodně své místo.
Kdo by kiwi konzumovat neměl?
Některé látky obsažené v kiwi mohou v určitých případech vyvolávat různé nežádoucí reakce. Konzumace kiwi by se měly vyvarovat například osoby užívající beta blokátory, což jsou léky předepisované při onemocněních srdce. Mohou zvyšovat hladinu draslíku v krvi, proto není vhodné konzumovat potraviny, v nichž je draslík rovněž obsažen.
Vzhledem k obsahu draslíku není kiwi vhodné ani pro osoby, které trpí problémy s ledvinami.
Dále by kiwi neměli konzumovat lidé, kteří užívají léky na ředění krve. Obsahuje totiž poměrně velké množství vitamínu K, který může narušovat účinky těchto léků.
Josta: Jak pěstovat tento keř a co všechno lze z bobulí vyrobit?
Alergie na kiwi
Samostatnou kapitolou je alergie na kiwi, která může v krajním případě vést k anafylaktickému šoku a následné smrti.
Příznaky alergie na kiwi jsou následující:
- kopřivka
- otok krku, rtů nebo ústní dutiny
- svědění či brnění jazyka nebo rtů
- potíže s dýcháním
- závratě
- zvracení
Pokud se některý z těchto příznaků objeví, zejména jedná-li si o vážnější symptomy jako otoky, závratě, zvracení nebo potíže s dýcháním, je nutné ihned navštívit lékaře.
Vypěstujte si kiwi doma
Pěstování kiwi sice není zcela bez práce, nicméně s trochou trpělivosti a odhodlání to jistě zvládnete. Kiwi můžete mít jak na zahradě, tak v květináči na balkoně nebo terase. Samozřejmě pod podmínkou, že vyhovíte relativně vysokým nárokům této rostliny.
Pěstování kiwi ze semínek
Podle následujícího návodu si poměrně jednoduše vypěstujete kiwi ze semen. Pro tento účel vyberte dobře zralý kus, popřípadě kiwi nechte pár dní dozrát v pokojové teplotě.
Jak vypěstovat kiwi doma:
- Z dostatečně zralého kiwi vyjměte semínka a nechte je dva dny sušit.
- Vložte semena do nádoby s vlhkým perlitem a dejte je na dva měsíce do ledničky.
- Připravte si nádobu se substrátem pro exotické rostliny a semínka vložte do hloubky zhruba 3 mm. Zakryjte je folií a dejte na teplé, slunné místo. Substrát udržujte vlhký. Folii odstraňte až ve chvíli, kdy sazeničky začnou růst.
- Jakmile spatříte čtyři pravé listy, přesaďte sazenice do jednotlivých květináčů.
- Až dosáhnou zhruba 10 cm, je čas je přemístit ven. S výsadbou na zahradu je však potřeba počkat, až pominou mrazíky.
Rostlina nejprve vytvoří bílé květy, které se postupem času promění v plody. Ne zrovna příjemnou zprávou je, že kiwi plodí až za tři až pět let po výsadbě. Ještě méně příjemná je skutečnost, že ovoce plodí pouze samičí rostliny, přičemž rozlišení samčích a samičích rostlin je možné až v době kvetení.
Znáte Yuzu? Exotické ovoce z Číny může dosahovat až velikosti grepu
Pro úspěšné opylení je nutné pěstovat samčí i samičí rostliny, popřípadě lze sehnat samosprašnou odrůdu.
Stanoviště
Kiwi je teplomilná rostlina a nejlépe mu bude vyhovovat slunné místo, které je zároveň chráněné před větrem. Doporučuje se zajistit alespoň 8 hodin slunečního záření denně.
Půda musí být dobře propustná, jinak hrozí hniloba kořenů. Rovněž je důležité poskytnout rostlině pevnou oporu (ideální je bytelná mříž, která rostlinu bez problému udrží).
Zálivka a hnojení
Pravidelný přísun vody je pro kiwi extrémně důležitý. Substrát by nikdy neměl zcela vyschnout, na druhou stranu je rostlina náchylná k uhnívání kořenů, proto je zásadní kvalitní drenáž. Hnědnutí nebo opadávání listů je známkou toho, že se rostlině nedostává tolik vody, kolik potřebuje.
Nezapomeňte kiwi také přihnojovat hnojivem na tropické rostliny. Hnojivo by mělo mít vysoký obsah dusíku, zejména je-li ho v půdě nedostatek. Pravidelné hnojení je nezbytné především v době růstu a zakořeňování rostliny.
Zdroje: britannica.com, mayoclinic.org, healthline.com, medicalnewstoday.com, webmd.com, almanac.com, thespruce.com