Kotrč kadeřavý je méně známá, ale vynikající houba, kterou najdete v lese spíše vzácně. Kde vlastně roste či kde se dá sehnat, co obsahuje a jaké dobroty si z kotrče můžeme připravit?
Kde roste kotrč kadeřavý?
Kotrč kadeřavý (Sparassis crispa) je větší keříčkovitá houba kulovitého tvaru, která může mít až půl metru v průměru, často i váží několik kilogramů. Připomíná květák, mořskou houbu nebo třeba velkou střapatou bambuli světlé, smetanové či nažloutlé, barvy. Jeho vůně je příjemná a kořenitá. Kotrč často parazituje na kořenech borovic.
Vyskytuje se však poměrně vzácně a najít ho můžete od července do listopadu. Kromě kotrče kadeřavého existuje také kotrč Němcův a kotrč štěrbákový, ty jsou ale chráněné a sbírat by se neměly. Kotrč Němcův se nachází pod jedlemi a kotrč štěrbákový pod listnatými duby a buky. Oba tyto další druhy jsou samozřejmě vynikající a jedlé.
Kotrč v kuchyni
Kotrč kadeřavý je považován za opravdového krále hub. Pro svou lahodnou chuť bývá vyhledávanou houbou, navíc si ho nemůžete s ničím jiným splést a nají se z něj celá rodina.
Houbu musíte nejprve pořádně umýt, protože v jeho velké kadeřavosti ulpívá spousta přirozených lesních nečistot nebo hmyzu. V ledničce vydrží čerstvý kotrč i týden.
Velmi známý je recept na falešnou dršťkovou polévku z kotrče, ale můžete si z něj udělat i guláš nebo si ho naložit do octa.
Kotrč kadeřavý – cena
A protože je kotrč vzácný, do restaurací se kupuje za velké peníze, stojí i několik tisíc korun.
Kotrč – účinky a obsah látek
Kotrč kadeřavý obsahuje velké množství vitamínu D2, vlákninu, bílkoviny, antimikrobiální látky a betaglukany, které mají protirakovinné účinky. Jako celá řada různých hub se může pyšnit mnoha léčivými účinky.
Kotrč – recepty
Nepravá dršťková polévka z kotrče
Pokud se vám hnusí dršťky, není nic snazšího než si připravit vynikající dršťkovou polévku z kotrče. Nakrájený kotrč totiž v takové polévce přesně jako dršťky vypadá.
Připravíme si:
- jeden kotrč
- 1,25 litru kuřecího vývaru
- 100 gramů cibule
- zásmažku (jíšku)
- 1 lžíci sádla
- 2 čajové lžičky mleté papriky
- 1 stroužek česneku
- petrželku
- sůl, pepř, majoránku, kmín
Postup:
Cibulku orestujeme na sádle, přidáme sůl a koření, poté zalijeme vývarem, povaříme a zahustíme jíškou. Přidáme omytý a nakrájený kotrč a vaříme doměkka. Na závěr ještě dochutíme kořením a čerstvou petrželkou.
Proč se houbám liškám říká kuřátka a jakými léčivými účinky nás mohou překvapit?
Kotrč smažený v těstíčku
Připravíme si:
- jeden kotrč
- 2–3 vejce
- sůl, pepř
- hladkou mouku
- mléko nebo smetanu
- trochu piva
- čerstvé bylinky dle vlastního výběru
- olej na smažení
- voda nebo zeleninový vývar
Postup:
Připravte si těstíčko z mouky, mléka, koření, soli, bylinek a případně i piva. Kotrč dobře očistěte a omyjte, nakrájejte na menší kusy a uvařte ho ve vodě nebo v zeleninovém vývaru. Uvařenou houbu nechte vychladnout, obalte kousky v připraveném těstíčku a zprudka osmažte v rozpáleném oleji. Odsajte pak ještě ubrouskem přebytečný tuk.
Guláš z kotrče
Připravíme si:
- 1 kotrč
- 1 větší cibule
- 4 stroužky česneku
- sůl
- majoránka
- mletý kmín
- sladká paprika
- pepř
- voda, případně houbový, zeleninový bujón
- olej
- mouka na jíšku
Postup:
Pokrájenou cibulku, česnek, sůl a koření necháme osmažit na oleji, přidáme houby a smažíme, poté zalijeme vodou a dusíme, nakonec zasmažíme moukou, zalijeme vodou a necháme vařit. Můžeme pak do vody ještě rozmíchat bujon, ale nemusíme. Guláš podáváme a chlebem, rýží nebo knedlíkem.
Houba vyvolávající orgasmus u žen. Jak spolu souvisí sex a čich?
Omáčka z kotrče na špagety
Připravíme si:
- 1 kotrč
- 1 cibule
- olej
- sůl, pepř, majoránka, kmín
- bobkový list, kurkuma
- smetana na vaření
- voda
- mouka
- zeleninový bujón
- 2 střední mrkve
Postup:
Cibulku s kořením osmažíme na oleji, přidáme nastrouhanou mrkvičku a pokrájený kotrč, vše řádně osmažíme, zalijeme smetanou, případně i vodou s bujonem a necháme vařit. Nakonec omáčku zahustíme moukou.