Mléko a výrobky z něj mají v našem jídelníčku téměř nezastupitelnou roli. Konzumujeme je v různých podobách i několikrát denně. Zamysleli jste se ale někdy nad tím, jaké mléko, sýr či jogurt vkládáte do košíku? Přemýšleli jste, odkud daný výrobek pochází a zda je kvalitní? V režimu ekologického zemědělství se ale zdaleka neprodukuje pouze kravské mléko, ale i jeho kozí a ovčí varianta. Ty se stávají čím dál více populární.
Kravské mléčné produkty z ekologického zemědělství jsou běžně k dostání v malých obchodech i supermarketech, můžete si pro ně ale zajet také na některou z bio farem. Jednoznačnou výhodou bio mléka je vyšší obsah prospěšných omega-3 mastných kyselin, kterých je až o 68 % více. V mléku je až třikrát více kyseliny linolové. Bioprodukty jsou vždy označené certifikovanými logy biolistu a biozebry.
Jednoznačným přínosem ekologického zemědělství jsou bezvadné podmínky k životu zvířat. Co se týče dojnic, tráví většinu času na pastvině a v případě ustájení musí mít dostatek prostoru k pohybu a také možnost výběhu. Krávy tak žijí téměř v přirozeném prostředí, což vede například k prevenci nemocí.
Není ale třeba se omezovat pouze na tradiční kravské mléko, farmáři chovají v ekologickém režimu také kozy a ovce. Můžete tak zpestřit svůj jídelníček a zároveň do těla dostat další prospěšné látky. „Jsou jídla, kde si ovci nebo kozu vychutnáte. Například jehněčí mansaf, národní jídlo Jordánska, kam se přidává fermentovaný ovčí sýr podobný naší bryndze. Jde v podstatě o variantu svíčkové na smetaně z jehněčího,“ uvedl příklad kuchař Hugo Hromas.
Kozí mléko je zdrojem snadno vstřebatelného vápníku a obsahuje méně tuku než kravské. Řada lidí jej vyhledává zejména z toho důvodu, že složení bílkoviny je odlišné než u klasického mléka, a proto je vhodné i pro ty, kteří trpí alergií na kravskou bílkovinu. Zároveň je také lépe stravitelné. Nabídka je navíc opravdu široká a seženete vše od čerstvého sýra, jogurtu, kefíru až po syrovátkový nápoj.
Rovněž ovčí mléko a výrobky z něj obsahují oproti kravské variantě některé další benefity. Jde zejména o větší množství bílkovin a esenciálních aminokyselin. „Ovčí mléko je tučnější, po chvilce se i v lahvi u pasterovaného mléka začne usazovat smetana, takže dávám spíše přednost ovčímu tvarohu, ze kterého jsou právě díky tuku skvělé dezerty s ovocem. Výborné jsou také sýry,“ doporučil Hromas.