Na krupicovou kaši jste již možná zapomněli. To je ale velká škoda, zvláště jste-li milovníkem sladkých snídaní nebo dezertů. Krupicová kaše je hned hotová, navíc existuje celá řada možností, jak ji nazdobit a přizpůsobit vlastním chutím. Jak ji uvařit a s čím vším ji můžeme podávat?
Čím krupicovou kaši ozdobit?
Běžně se krupicová kaše podává posypaná skořicí, kakaem a moučkovým cukrem a přelitá rozpuštěným máslem. Jestliže vás tato kombinace příliš neláká, zkuste krupicovou kaši ozdobit trochu kreativněji. Co vše se k ní hodí?
- kompot (meruňkový, ananasový, švestkový…)
- karamelizované hrušky nebo jablka
- strouhaná hořká čokoláda
- čerstvé ovoce (maliny, borůvky, ostružiny, švestky…)
- marmeláda
- med nebo sirup (javorový, čekankový, rýžový…)
- ořechy, rozinky, sušené ovoce
Pokud zrovna krupicovou kaši nepřipravujete dětem, nebojte se do ní přidat trochu rumu – krásně ji provoní a dodá jí výraznější chuť.
Recept na klasickou krupicovou kaši
Krupicová kaše podle základního receptu je hotová do deseti minut. Je jen na vás, jak ji nazdobíte – můžete se inspirovat našimi tipy uvedenými výše, nebo ji podávat klasicky s kakaem, moučkovým cukrem a rozpuštěným máslem.
Nedoporučujeme používat místo dětské krupičky hrubou krupici ani část mléka nahrazovat vodou – krupicová kaše by nezískala tu správnou konzistenci.
Ingredience:
- 500 ml mléka
- 4 lžíce dětské krupice
- 1 lžíce cukru (volitelné)
- špetka soli
Postup:
- Do hrnce nalijeme mléko, přidáme dětskou krupici a špetku soli a na mírném ohni za stálého míchání přivedeme k varu.
- Vaříme cca dvě až tři minuty, dokud krupicová kaše nezhoustne. Nakonec ji můžeme osladit cukrem. Jeho množství přizpůsobíme tomu, s čím kaši budeme podávat.
- Krupicovou kaši ozdobíme dle chuti a hned servírujeme.
Počet porcí: 2
Obtížnost: snadné
Doba přípravy: 10 minut