Sháníte droždí? Podle některých zaručených návodů se dozvíte, jak si droždí vyrobit doma. Ale pozor, není droždí jako droždí! Lahůdkové droždí neboli tebi je zcela jiná potravina, kterou spíše najdete ve zdravých výživách. Co je tedy lahůdkové droždí a jak jej můžeme použít?
Lahůdkové droždí: Vitamín B a chrom
Lahůdkové droždí neboli tebi je sušené deaktivované droždí, které je bohatým zdrojem sacharidů, bílkovin, vlákniny i vitamínů skupiny B a prvků, například chromu. Kvasinky Saccharomyces cerevisiae, které droždí vytvářejí, se nechají namnožit a hotové droždí se suší a zároveň zahřívá na teplotu vyšší než 40°C, aby tak droždí přestalo být aktivní. Znamená to, že lahůdkové droždí si uchová své cenné nutriční složení, ale už z něj nic neupečete a těsto vám z něj nenakyne.
Výhodou neaktivního droždí je to, že nenadýmá a nezpůsobuje střevní problémy. Je také vhodné pro alergiky a celiaky, ovšem pro osoby trpící celiakií to musí být lahůdkové droždí bez sladu, které často obsahuje příměs fermentovaného obilí.
Recept na domácí droždí, které ve všem nahradí kupované
Lahůdkové droždí: Účinky pro zdraví
Lahůdkové droždí prospívá diabetikům, protože obsahuje chrom, který snižuje chuť na sladké a hospodaří v našem organismu s cukrem tak, že udržuje jeho stabilní hladinu. Zásadní však je, že tebi má především velké množství vitamínů skupiny B a dá se říci, že i vitamín B12, o kterém se všeobecně ví, že kromě masa ho nikde nenajdete. Lahůdkové droždí je tedy velice prospěšné pro vegany a vegetariány, kteří se živí převážně rostlinnou stravou.
Tebi je vynikající pro výživu sportovců, seniorů nebo všech, kteří si chtějí udržet váhu a dobrou kondici. Lahůdkové droždí pro děti a těhotné i kojící ženy představuje základ zdravé a plnohodnotné výživy. Tebi snižuje hladinu LDL cholesterolu a doplňuje do těla potřebné živiny a vitamíny. Stačí i 1 lžíce lahůdkového droždí denně.
Lahůdkové droždí na několik způsobů
Tebi lze konzumovat na tisíce způsobů. Lahůdkové droždí je dobré do polévek, omáček, pomazánek, rizota i slaných kaší. Lze jím zahustit polévku, vločky lahůdkového droždí můžeme nasypat třeba i do zeleninového salátu nebo s nimi obalit řízky či karbanátky. Veganské sýry lahůdkové droždí také někdy obsahují. Zatímco běžné droždí potřebujeme k tomu, aby nám nakynul chléb nebo třeba kynutý koláč, lahůdkové droždí nás zajímá spíše z hlediska jeho výživového obsahu, i když se od klasického droždí nijak neliší. Ale hlavní je, že po něm nebudeme kynout, a to klidně i doslova…
Proč jíst droždí? Je výborné nejen do pečení
Lahůdkové droždí – glutamát obsahuje přirozeně
Lahůdkové droždí obsahuje přirozeně kyselinu glutamovou, ale pozor nejedná se o izolovaný a škodlivý glutamát sodný, který se nesmí přidávat jako ochucovadlo do potravin. Někdy se u potravin setkáváme s ochucovadlem označeným jako kvasničný extrakt, který v podstatě glutamát sodný nahrazuje. Kyselina glutamová je aminokyselina, která patří mezi bílkoviny. Přirozeně ji obsahují například obiloviny. Jakmile dochází ke zrání či fermentaci, začíná se uvolňovat a působit potíže hlavně alergikům.
Volnou kyselinu glutamovou obsahují třeba přezrálá rajčata, ale mnohem více ji mají fermentované potraviny, zrající sýry, miso, tempeh, sojové omáčky, fermentovaná zelenina a také droždí. Tyto druhy potravin rozhodně nedělají dobře alergikům a osobám trpícím histaminovou intolerancí.
Tebi recepty: Pomazánka z lahůdkového droždí
Z lahůdkového droždí lze vyrobit výbornou drožďovou pomazánku, ale třeba můžete tebi přidat i do avokádové pomazánky nebo lze lahůdkovým droždím obohatit oblíbený hummus z cizrny.
Avokádová pomazánka s lahůdkovým droždím
Připravíme si tyto suroviny:
Postup:
Avokádo omyjeme, podélně rozkrojíme, vyndáme pecku, kterou si můžeme zasadit, a plod oloupeme. Všechny uvedené suroviny rozmixujeme na hustou pastu a máme hotovo. Pomazánku podáváme na pečivu nebo na krekrech či extrudovaných chlebíčcích.
Hummus s lahůdkovým droždím
Připravíme si tyto suroviny:
- 400 g cizrny
- tahini
- česnek
- olivový olej
- trocha citronové šťávy
- himalájská sůl
- majoránka
- lahůdkové droždí – 1 lžíce
Postup:
Cizrnu propláchneme a přes noc namočíme. Druhý den cizrnu uvaříme do měkka, aby se dala snadno rozmixovat. Všechny přísady rozmixujeme na hustou kaši, můžeme přidat i vodu, záleží na konzistenci. Hummus podáváme s pečivem či krekry, anebo klidně i samotný.
Vitamíny skupiny B. Proč nám dnes chybí např. vitamin B12 a co nám hrozí?
Lahůdkové droždí: Obalování řízků snadno a rychle
Není nad skvěle křupavý a dobře obalený řízek. A nejen řízek, vlastně cokoli, co si chcete osmažit. Lahůdkové droždí můžete jednoduše vmíchat do strouhanky, vypadá totiž dost podobně, nikdo nic nepozná a navíc tím obohatíte jak chuť výsledného pokrmu, tak také své zdraví. Zajímavou, a bezlepkovou, variantou je, když klasickou strouhanku nahradíte lahůdkovým droždím a místo mouky do trojobalu použijete bezlepkovou mouku, například kukuřičnou nebo pohankovou mouku.
Obalování s lahůdkovým droždím ale můžete pojmout i jako tvůrčí proces. Použijte pouze tebi, smíchané s olejem, vodou či rostlinnou smetanou a kořením, a vytvořte si těstíčko, ve kterém obalíte maso nebo zeleninu, které pak jednoduše usmažíte.