Puškvorec byl odedávna považován za mocnou léčivou rostlinu, která pomáhala našim předkům s mnoha neduhy. Kde vlastně roste, jaká část rostliny se používá, jak puškvorec využívali kdysi a k čemu můžeme puškvorec využít dnes?
Kde roste puškvorec a jak vypadá
Puškvorec obecný (Acorus calamus) je vlastně takový rákos, který najdeme u rybníků a stojatých vod. Má rád vlhká stanoviště, je to mokřadní rostlina a najdeme ho spíše v jižnějších a teplejších oblastech. Původně pochází z Asie, ale vyskytuje se takřka na všech kontinentech. Dosahuje výšky až metr a půl, jeho květy tvoří palice. Puškvorec kvete během léta, od června do července.
Bylinka oman zbaví tělo kašle, otoku i zánětu. Omanové víno je hotový životabudič!
Kdy sbírat kořen puškvorce a jak ho sušit
Sbíranou částí rostliny je tlustý oddenek, z něhož vyrůstají dlouhé stvoly. Oddenek voní, obzvláště po rozlomení. Vybírá se z bahna na podzim, od září do listopadu, nebo ještě také na jaře, od března do dubna. Kořen puškvorce se sbírá u rostlin starších dvou let. Musí se důkladně očistit, rozřezat na kusy a opatrně sušit při teplotě do 40 °C. Kořen puškvorce má hořkou a kořenitou chuť a výrazně voní.
Jaké léčivé účinky má puškvorec?
Oddenek puškvorce obsahuje hořčiny, silice a terpeny, třísloviny, slizy, cholin, fytoncidy a další látky. Hlavními účinnými látkami jsou silice asaron a hořčiny akorin a akoretin.
Puškvorec se používá především k léčbě trávicího ústrojí. Podporuje trávení, léčí žaludek a střeva, povzbuzuje metabolické procesy, pomáhá při nadýmání, průjmech, zánětech střev a žaludečních vředech, působí mírně močopudně a protizánětlivě. Je dobrý na různé kolikovité bolesti, využívá se též při zánětech ledvin.
Z puškvorce se vyráběl výborný žaludeční likér. Jeho kořen se také kanduje a konzumuje obdobně jako zázvor. Mladé výhonky puškvorce se též dají jíst, například přidané do salátu. Žvýkání kořene puškvorce prý pomáhá při závislosti na tabáku a je to dobré na uklidnění.
Kořen puškvorce se ale rovněž uplatňuje při zevním použití. Je vynikající při revmatismu a bolestech kloubů, ale i při různých kožních potížích, ekzému či lupence nebo na vředy, omrzliny a špatně hojící se rány. Celkově uklidňuje, čehož se využívá například i tím, že se z puškvorce připravují uklidňující koupele před spaním. Puškvorec se může i dát do odstředivky a lze pak použít jeho čerstvou šťávu. Možnost je i užívat alkoholovou tinkturu z puškvorce.
Žaludeční vředy dokážou pořádně potrápit. Jak je poznat a co na ně pomáhá?
Jak připravit puškvorcový čaj
Pokud si chcete v klidu vypít puškvorcový čaj, připravte si čajovou lžičku kořene, přelijte ji čtvrt litrem převařené vychladlé vody, přikryjte pokličkou a ponechte stát přes noc. Ráno můžete čaj lehce ohřát, scedit a vypít. Někdo doporučuje připravovat puškvorcový čaj jen touto studenou cestou.
Ale můžete si připravit čaj i běžným způsobem, kdy puškvorcový kořen přelijete vroucí vodou a necháte delší dobu vylouhovat, navíc se uvádí, že kořeny jako takové se doporučuje i vařit, aby se u nich lépe vylouhovaly účinné látky. Záleží však na tom, co kořen obsahuje. Vyzkoušejte a uvidíte. Kořen puškvorce ostatně obsahuje spousta bylinných směsí, které se připravují klasickým způsobem.
Jak se léčili puškvorcem naši předkové?
Věhlasný renesanční lékař a botanik Matthioli ve svém herbáři doporučuje prášek z kořene puškvorce na špatné trávení, na játra a slezinu, proti ucpání vnitřních údů, proti hadímu uštknutí, pro vonný den a na zkažený žaludek. Šťávu z oddenku puškvorce je možné přímo kapat do uší a do očí při zánětu, koupele v silném odvaru z puškvorcového kořene se zase dávaly ženám, které ztratily menstruaci. Kořen se též mohl nakládat do cukru a pojídat jako zdravá sladkost, vyrábělo se z něj také víno nebo sirup.
Zajímavé bylo vdechování dýmu z puškvorcové natě, které zahánělo kašel. Prášek z kořene puškvorce smíchaný se skořicí v pelyňkovém víně byl vynikajícím prostředkem při špatném trávení. Ledacos z těchto tipů můžete vyzkoušet i dnes.
Zdroje: wikipedie, bylinkyprovsechny.cz, Matthioliho herbář, Naše rostliny v lékařství, autoři: Korbelář a Endris