Menu
WomanOnly
Zdravá výživa a stravování

Makadamové ořechy. Proč patří k nejdražším ořechům na světě?

Makadamové oříšky patří mezi nejlahodnější a nejoblíbenější ořechy na světě. Už jste si na nich někdy pochutnali? Tyto velké, kulaté a smetanově zbarvené ořechy mají vynikající máslovou chuť a jsou velmi výživné a zdravé. Jejich cena ale může leckoho odradit. Proč jsou makadamové ořechy tak drahé a co všechno vlastně obsahují?

Kde se pěstují makadamie?

Ke sběru makadamových ořechů se využívají pouze makadamie celolistá nebo také makadamie čtyřlistá. Další druhy makadamií jsou ke sběru ořechů absolutně nevhodné. Stromy produkující makadamové oříšky rostou hlavně v Austrálii, na Novém Zélandu, v Brazílii, na Havajských ostrovech, v Indonésii, Keni a v Jižní Africe. Největším pěstitelem a vývozcem makadamových oříšků je však Austrálie. Svůj název dostaly ořechy po skotském fyzikovi a chemikovi Johnu Macadamovi, díky němuž se makadamové ořechy začaly cíleně pěstovat.

Plody makadamií dozrávají za šest až sedm měsíců po odkvětu, kdy padají na zemi. Po sběru se odstraní oplodí a ořechy se suší na slunci. Nakonec se také odstraňuje velmi tvrdá osemení a vylupují se velká bílá kulovitá jádra – cenný poklad. Sklizeň bývá různá, záleží na tom, kde makadamie rostou. Některé makadamie vyprodukují až několik desítek kilogramů makadamových oříšků.

Makadamové ořechy – cena

Pokud vás zajímá, kolik takové oříšky vlastně stojí, je to minimálně přes 1000,- Kč za kilo. Za 100 g makadamových oříšků na váhu v obchůdku se zdravou výživou nebo sušenými plody můžete zaplatit i kolem 120,- Kč. Makadamové ořechy patří k nejlepším a nejdražším ořechům. Jednoduše pro své cenné nutriční složení a velmi náročný způsob získávání – makadamové ořechy totiž mají nejtvrdší skořápku na světě. Koupit si je, a dobře si na nich pochutnat, se však určitě vyplatí a rozhodně to za to stojí.

Makadamové ořechy – složení

Jádra makadamových ořechů obsahují přes 70 % tuku, 10 % sacharidů a 10 % bílkovin. Velkým benefitem je vysoký obsah minerálů a vitamínů, zejména draslíku a hořčíku, ale také vápníku a fosforu, železa, mědi i manganu, zinku a selenu. Z vitamínů jsou to nejvíce vitamíny skupiny B – niacin, thiamin, riboflavin a kyselina listová a vitamín E i vitamín A. Tuky obsahují omega 7 mastné kyseliny, které se přidávají do pleťových krémů pro dokonalou výživu pokožky.

Makadamové oříšky jsou dost tučné a dokáží velmi dobře zasytit, protože mají vysokou energetickou hodnotu. Kromě toho, že jsou výživné jsou i velice zdravé, netloustne se po nich, člověk si doplní vitamíny, minerály a kvalitní tuky s obsahem esenciálních mastných kyselin – například kyselinu palmitoolejovou, která pomáhá s metabolismem tuků, dále také vlákninu a hlavně proteiny.

Víte, proč jíst ořechy? Zkuste ořechovou pomazánku a recepty na další ořechová jídla

Jak konzumovat makadamové ořechy?

Makadamové oříšky jsou chutnou svačinkou, používají se i do různých cukrovinek a krémů a vyrábí se z nich ořechová pasta, která se dá univerzálně využívat do kaší, do sušenek či k výrobě lahodných krémů.

Ořechy se mohou pojídat rovněž solené nebo pražené. Pro svou skvělou nasládlou krémovou chuť však chutnají i samotné a rozhodně není potřeba míchat pastu z makadamových oříšků ještě s cukrem.

Makadamové ořechy – účinky na zdraví

Makadamové oříšky podporují spalování tuků a hubnutí, snižují hladinu cholesterolu, prospívají při osteoporóze a také při onemocnění kloubů a páteře. Mají protizánětlivý účinek a podporují dobrou paměť a činnost mozku a nervové soustavy. Jsou příznivé i pro správnou činnost imunitního systému a celého kardiovaskulárního systému. Doplňují do těla veškeré potřebné minerály a vitamíny, pomáhají při tetanii a chudokrevnosti, také při depresích a neurózách. Jsou vynikající jako výživový doplněk pro děti, těhotné a kojící ženy, pro studenty, sportovce, seniory, osoby v rekonvalescenci a pacienty s autoimunitními chorobami.

Znáte tetanii? Záchvat z vyčerpání a stresu bývá častější u žen!

Makadamový olej a jeho použití

Z makadamových oříšků se lisuje makadamový olej – lisovaný za studena, který se používá jak v potravinářství, tak i v kosmetice. Pro svůj vysoký obsah esenciálních mastných kyselin, omega 7 a hořčíku velice prospívá pokožce. Dokáže ji dokonale uvolnit, zvláčnit a vyživit. Proto se olej používá i zevně k promazávání pokožky a přidává se do těch nejkvalitnějších kosmetických přípravků. Hodí se rovněž na vlasy. Také v kuchyni je makadamový olej velice zdravý a poskytne vám tu nejlepší výživu.

Ať už při konzumaci makadamového oleje nebo přímo makadamových oříšků je třeba ohlídat kvalitu zdroje a neskladovat ořechy dlouho. Protože jsou tolik tučné, mívají rychlé sklony ke žluknutí.

Ohodnoťte tento článek:
4
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Makadamové ořechy. Proč patří k nejdražším ořechům na světě?