Specifické chutě těch nejmladších jsou velkou výzvou. Děti velmi často mají rády to, co pro ně není příliš hodnotné. Volí sladkosti namísto zeleniny, hotdog namísto vhodně připraveného masa. Je načase tuto tendenci změnit. Vynikající jídla pro nejmladší je možné snadno připravit z chutného krůtího masa, které je bohaté na cenné výživové složky. Zde jsou dva zajímavé návrhy!
Krůtí prsty
Tato atraktivní forma podání masa (prsty si děti spojují s hranolky) se dětem určitě zalíbí. Zato rodiče ocení jednoduchý způsob přípravy, který není časově náročný. Doporučujeme použít krůtí prsa a k vytvoření křupavého obalu kukuřičné lupínky. Seznam ingrediencí doplňují mouka, vejce a sůl.
Osušené maso nakrájejte podélně na tenké prsty a osolte. Každý kousek důkladně obalte v mouce, ponořte do rozšlehaného vejce a opět obalte, tentokrát v kukuřičných lupíncích. Pro zpestření je můžeme nahradit ovesnými vločkami. Prsty smažte z obou stran dozlatova na malém množství rozehřátého tuku. Takto připravené budou hotové k podávání. Prsty budou chutnat s přílohou v podobě vařených brambor, pečených hranolek z batátů a omáček různého druhu.
Jemné krůtí maso si vybíravé děti zajisté oblíbí, avšak sáhnout po něm stojí za to rovněž z jiných důvodů. Maso z krůty má nízký obsah tuku (prsa bez kůže, stehno bez kůže) a je zdrojem bílkovin. A právě bílkoviny jsou pro mladé vyvíjející se tělo obzvláště důležité.
Pečená krůta se zeleninou
Krůta se zeleninou je dalším jednoduchým a rychlým jídlem, které je současně chutné a bohaté na výživové složky. Jemná a univerzální chuť masa by se u dětí neměla setkat s odporem. K přípravě cca 4 porcí budeme potřebovat krůtí prsa o hmotnosti 500 g, oblíbenou směs mražené zeleniny (například mrkev s hráškem), brambory nakrájené na drobné kostičky, máslo, trochu citronové šťávy a koření, které dětem chutná. Osvědčí se sladká paprika, oregano, sůl a pepř.
Krůtí prsa nakrájejte na 8 menších porcí a jemně naklepejte paličkou, následně je natřete solí, pepřem, paprikou a oreganem. Později maso můžete na cca hodinu vložit do lednice, avšak není to nezbytné. Rozmrazenou zeleninu stačí vložit do cedníku a přelít teplou vodou, následně okořenit. Všechny ingredience vložíme do žáruvzdorné nádoby a umístíme v troubě předehřáté na 180 stupňů Celsia. Aby jídlo získalo zajímavé aroma, můžeme přidat také větvičky rozmarýnu. Maso a zelenina by se s přídavkem másla měly péct po dobu cca 20 minut. Po vyjmutí z trouby vše jemně pokropíme citronovou šťávou.
Obrovskou výhodou krůtího masa je obsah živin. Dr. Ing. Joanna Neuhoff-Murawska, dietoložka, expertka programu „Krůta z Evropy – pod křídly kvality”, uvedla, že toto maso se vyznačuje vysokým obsahem bílkovin, je zdrojem vitamínů jako B3, B6, B12 a D, a také draslíku, zinku či fosforu. Bílkoviny přispívají k růstu a udržování svalové a kostní hmoty. Vitamíny B6, B12 a D pomáhají se správným fungováním imunitního systému. Budování imunity je pro mladé tělo důležité, protože díky ní má šanci úspěšně bojovat s virovými a bakteriálními infekcemi.