Kávu pije většina z nás. Někteří kvůli její příjemné chuti, jiní kvůli účinkům, které tento nápoj provází. Dva šálky denně by neměly zdravému organismu přinášet zvýšené riziko vzniku některých onemocnění, avšak s ničím bychom to neměli přehánět a přílišné pití tohoto nápoje tělu škodí.
Káva jako rituál
Pití kávy s sebou také přináší určitý rituál – mnozí si ji uvaří po náročném dni v práci, někdo rád vysedává v kavárně s přáteli a do nosu nasává příjemnou vůni linoucí se z hrnečku. Co ale dělat, nechcete li se o svou oblíbenou činnost připravit, ale kofein škodí vašemu zdraví nebo se zkrátka chcete vyhnout všem účinkům, které přináší?
Přijatelné řešení
Na trhu je mnoho výrobků, které svou chutí připomínají klasickou kávu, avšak vyrábí se většinou z jiných surovin, případně se kávová zrna zpracovávají a upravují jinak. Tyto náhražky neobsahují kofein, mohou si je mnohdy dopřát i děti.
Káva bez kofeinu z kávových zrn
Vyrábí se dvěma způsoby, během jednoho se káva napaří a pomocí rozpouštědel se kofein odstraní, druhý způsob je nákladnější a zdlouhavější, zrna se vymývají ve vodě, kofein se odloučí, zbylá kávová zrna se usuší a následně postříkají vypařenou směsí bez kofeinu. Těmito způsoby lze z kávy odstranit až 97 % kofeinu.
Obilné kávy
Obilné kávy se vyrábějí ze směsi obilovin, často lze v obsahu nalézt také kořen čekanky a cukrové řepy. Chutí připomínají spíše kávu rozpustnou než klasického turka nebo překapávanou, ale jsou o poznání zdravější a mohou doplnit i dětský pitný režim.
Dejte kávovinovým nápojům šanci
Že všeho moc škodí, jsme často slýchávali doma a určitě jsme se o tom už mnohokrát všichni přesvědčily. Zrovna tak je tomu s pitím kávy – ani ta našemu zdraví neprospívá, je li dodávána ve velkém množství. Vyzkoušejte namísto ní zdravější kávovinové nápoje, které přináší další zdravotní výhody.