Menu
WomanOnly
Zdravá výživa a stravování

Melasa jako černý zázrak. Je lepší ji preferovat před ostatními sladidly?

Melasa byla ještě donedávna vychvalovaná jako černý zázrak, ale ani dnes se od jejího používání zcela neupouští. Je totiž velice bohatá na různé cenné látky, zejména vitamíny a minerály. Proto se zdá, že je mnohem kvalitnější a zdravější než cukr či jiná sladidla. V čem tedy může mít používání melasy přínos a do jakých jídel se hodí?

Co je melasa?

Melasa je v podstatě odpad po zpracování základní suroviny, z níž se získává cukr. Zpravidla je to cukrová řepa, anebo cukrová třtina. Ale je to cenný odpad! Zůstává po vykrystalizování řepy či třtiny, ale ještě přesto obsahuje asi 50 % cukru plus jako bonus navíc spoustu dalších cenných látek. Je tekutá, hustá, tmavá, mazlavá a lepkavá. Proto se ve svém původním stavu nabízí ve sklenicích. Svým vzhledem připomíná sirup. Při zpracování se melasa liší svou barvou.

Anémie a jak se projevuje. Které potraviny obsahují nejvíce železa?

Co obsahuje melasa?

Melasa obsahuje poměrně značné množství cukru, má však o něco menší glykemický index než samotný cukr. Melasa je ovšem ceněna pro obsah minerálů a vitamínů, zejména železa, draslíku, hořčíku, selenu, zinku, mědi, fosforu a manganu. Z vitamínů jsou to hlavně vitamíny skupiny B.

Melasa a její léčebné účinky

Pro svůj vysoký obsah železa může být melasa skvělým tipem při jeho nedostatku ve stravě. A pro lepší vstřebávání železa zkombinujte melasu například s ovocem obsahujícím vitamín C, třeba takové jahody s melasou a bílým jogurtem mohou být vynikající a zdravou pochoutkou. Melasa je také kvůli hořčíku a vitamínům skupiny B dobrá na nervy, celkově uklidňuje (již samotný cukr a sladká chuť dodávají člověku větší klid a pohodu), prospívá při neurologických potížích, ženám při PMS a v průběhu menstruace. Melasa je také doporučována v těhotenství, hodí se i pro děti, sportovce a seniory.

Melasa je též dobrá na trávení a střeva, používá se k přislazování pokrmů místo cukru, pokud se například snažíme zhubnout.

Vše o sacharidech: Jak nahradit cukr? Je lepší med, melasa, čekankový či rýžový sirup?

Melasa a její využití v kuchyni

Melasa má široké využití, například v likérnictví a potravinářství. Používá se také ke krmným účelům. Najdeme ji v mnoha potravinách, často se přidává do pečiva, sušenek a cukrovinek. Je sladidlem, o kterém se tvrdí, že je zdravější než cukr, ale melasa není příliš oblíbená samotná pro svou nepříjemnou chuť.

Recepty se melasou

Melasa se často dává do pečiva, lze s ní péct vynikající bábovky, koláče a perníky. Je třeba počítat s tím, že vám melasa zbarví koláč do tmavé barvy, obdobně jako třeba melasový třtinový cukr, což není čistá melasa, ale cukr s vysokým podílem melasy. Skvěle se hodí například do perníku, kde změna barvy rozhodně nevadí. Výborně chutná i v kakaové bábovce nebo skořicovém koláči. Někdo přidává také melasu do tmavého chleba či domácího kynutého pečiva, do sušenek, případně do kaše.

Melasový třtinový cukr zase skvěle chutná s hruškami a vlašskými ořechy, například v tvarohu nebo bílém jogurtu. Fantazii se meze nekladou. Čistá melasa ale v podstatě nemusí chutnat každému, protože má velmi specifickou chuť, ale spoustu receptů s melasou nebo melasovým třtinovým cukrem si můžete vymyslet jen na základě vlastní tvořivosti a fantazie.

Tip:

Je mnohem lepší použít, než ryze čistou melasu, třtinový cukr s vysokým obsahem melasy, který je sladší a lahodnější, s přirozenou karamelovou chutí. Je pořád zdravější než bílý cukr a také obsahuje mnohem více minerálů a vitamínů než čistý cukr. Ale pozor na to, cukr je stále cukr! Proto není ani melasový cukr vhodný pro diabetiky a není potřeba to s ním zase přehánět.

Ohodnoťte tento článek:
0
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Melasa jako černý zázrak. Je lepší ji preferovat před ostatními sladidly?