Menu
WomanOnly
Apetit

Mikrobioložka vyrobila sýry pomocí bakterií z podpaží, chodidel a pupku

Famous

Famous

27. 11. 2013

Americká mikrobiální ekoložka Christina Agapakisová vystudovala Harvardskou i Yaleovu univerzitu. Vědkyně v oboru syntetické biologie se teď spojila s umělci a vytvořila unikátní projekt zvaný Selfmade. V jeho rámci připravila kolekci unikátních zrajících sýrů s nebývalou aromatikou. K jejich výrobě použila bakterie z podpaží, chodidel a pupků několika osob.

Na výrobě sýrů spolupracovala s expertkou na aromata Sissel Tolaasovou, s níž pak sýry přivezla na výstavu syntetické biologie do Dublinu.

„Selfmade je sérií mikrobiálních črt, portrétů reflektujících individuální mikrobiální složení těla v unikátním sýru,“ tvrdí Tolaasová.

Každý jeden sýr obsahuje unikátní bakteriologickou kulturu z určitého místa různých umělců, vědců a osobností.

Zdroj: Famous

Zdroj: Famous

Agapakisová izolovala bakteriální kultury tak, aby získala čisté kmeny bez zdraví škodlivých druhů. Těmi pak osadila zrající sýry. Každý jeden z nich má kvůli unikátní skladbě bakterií výjimečné aroma.

„Přes chemickou a biologickou podobnost existuje samozřejmě odlišná kulturní a emocionální reakce na aromatické sýry a páchnoucí nohy. Výrobou sýrů pomocí mikrobů z lidského těla chceme zdůraznit bakteriální propojení těchto témat a polemizovat o roli pachů a mikrobů v našich životech,“ vysvětlila doktorka Agapakisová v rozhovoru pro magazín Dezeen.

Zdroj: Famous

Zdroj: Famous

Ohodnoťte tento článek:
0
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Mikrobioložka vyrobila sýry pomocí bakterií z podpaží, chodidel a pupku