Menu
WomanOnly
Apetit

Nachos či polenta se bez kukuřičné mouky neobejdou. V čem je jedinečná?

Kukuřičná mouka je základem pro mnohé vynikající pochoutky a ani potravinoví alergici nebo celiatici se bez ní neobejdou. Jaké má benefity, proč bychom ji měli zařadit do svého jídelníčku a jaké dobroty se z ní dají připravit?

Kukuřičná mouka je typická pro mexickou kuchyni

Kukuřičná mouka se připravuje z kukuřice mletím zrn na jemný prášek. Původně pochází z oblasti Střední Ameriky a Mexika. Proto se také kukuřičná mouka objevuje ve spoustě mexických receptů, například kukuřičná tortilla nachos patří mezi typické mexické dobroty. Dnes se ale kukuřice běžně pěstuje i u nás a její využití je vskutku všestranné, včetně lisování kukuřičného oleje. Velice známá je kukuřičná polenta, která je však typickým italským pokrmem. Z kukuřičné mouky se také vyrábí kukuřičný škrob určený k zahušťování pokrmů a je známý samozřejmě i jako klasický pudink.

Pečení z bezlepkové mouky. Jakou vybrat a na co dát pozor!

Co obsahuje kukuřičná mouka?

Co vlastně kukuřičná mouka obsahuje a v čem nám může být po výživové stránce prospěšná? Najdeme v ní vitamíny A, C, E, vitamíny skupiny B, kyselinu listovou, železo, draslík, hořčík, bílkoviny a vlákninu. O kukuřičné mouce je také známo, že ale neobsahuje niacin, tedy vitamín B3. Proto se také ve spojení s nadměrnou konzumací kukuřice v určitých oblastech spojuje onemocnění zvané pellagra projevující se závažnými symptomy, které mohou vést až ke smrti. Dnes nás nadměrná konzumace kukuřice již ohrozit nemůže, toto onemocnění se vyskytovalo v dřívějších dobách a výhradně ve spojení s těžkou podvýživou.

Kukuřičná mouka je považována za zdravou a může nás nejen zdravě a chutně nasytit, ale i prospět našemu zdraví, zejména trávení.

Kde sehnat kukuřičnou mouku a jak ji použít v kuchyni?

Kukuřičnou mouku můžeme sehnat v každém obchodě s potravinami, obzvláště ve zdravých výživách. Prodává se jak jemná hladká kukuřičná mouka, tak také hrubá kukuřičná mouka, kukuřičná krupice, ta rovněž i přímo pod názvem polenta. Dále se dá sehnat kukuřičná strouhanka, nebo dokonce i kukuřičný kuskus. Samozřejmostí je i kukuřičná kaše instantní nebo kukuřičné lupínky cornflakes, dále také lupínky nachos, což jsou trojúhelníkové chipsy z kukuřičné mouky, smažené a solené, případně jinak ochucené. Pravou kukuřičnou tortillu nachos si ale také můžete připravit doma, stejně jako třeba kukuřičné placky nebo nekynutý kukuřičný chleba.

Mouka z kukuřice a kukuřičný škrob bývají také součástí bezlepkový moučných směsí, lze je přidat do buchet, bábovek, koláčů, housek či chleba. Kukuřičnou mouku můžete použít i na zahuštění polévky či omáčky, k obalování potravin určených ke smažení nebo třeba k přípravy palačinek či piškotu šlehaného z velkého množství vajec.

Plantejnová mouka pro kojence a alergiky. Proč v moučníku nahradí vejce?

Je vhodná kukuřice u celiakie?

Kukuřice a kukuřičná mouka mají tu výhodu, že je mohou konzumovat lidé, kteří mají alergii na lepek nebo trpí přímo celiakií čili nesnášenlivostí lepku. Kukuřice je totiž přirozeně bezlepková, proto bývá častou součásti jídelníčku potravinových alergiků a celiatiků. Kukuřice ale sama o sobě může být alergenem, alergie na kukuřici se již objevily, například u některých dětí. Mnozí lidé se také kukuřici vyhýbají z toho důvodu, že nemají zájem o konzumaci geneticky modifikované kukuřice, proto je důležité sledovat etikety produktů a vybírat si výhradně takové produkty, které jsou označeny jako ne GMO.

Škodí GMO kukuřice?

Jak nám geneticky modifikovaná kukuřice může škodit? Genetické modifikace zvyšují výnosnost kukuřice o 5,6 až 24,5 %, sděluje Jiří Černý v článku Jak nám geneticky modifikovaná kukuřice může škodit? Vědci mají konečně jasno na webu vtm.zive.cz. Rovněž uvádí, že geneticky modifikovaná kukuřice na základě prováděných studií nijak člověku neškodí, naopak je zdravější, protože obsahuje mnohem méně mykotoxinů (až o 36,5 %). Lépe totiž odolává útokům hmyzu a hub produkující mykotoxiny, protože do GMO kukuřice byla vložena tato genetická informace, aby se kukuřice lépe bránila útokům hmyzu, které díky produkci bakterií s vlastními toxickými a insekticidními látkami zabíjí.

V některých zemích Evropské Unie se geneticky modifikovaná kukuřice pěstovat nesmí s ohledem na životní prostředí. Jedná se o státy jako Německo, Lucembursko, Rakousko, Maďarsko, Řecko a Francie. Jak skutečně může či nemůže GMO kukuřice škodit se můžeme spíše jen domnívat, ale z pochopitelných důvodů je lepší se těmto geneticky modifikovaným potravinám vyhnout.

Čirok a čiroková mouka. Výborná surovina pro bezlepkové pečení a vaření

Co jsou nachos a jak je připravit doma?

Nachos jsou tortilly připravené z kukuřičné mouky ve tvaru trojúhelníčků, které se konzumují hlavně se sýrem, ale třeba také se zeleninou, fazolemi, ale i s masem, pikantní omáčkou a podobně. Jedná se o oblíbené, typické mexické jídlo. A jak si připravit takové nachos doma? Níže uvádíme recept.

Recept na domácí nachos

Připravíme si:

2 hrnky hladké mouky
1 hrnek převařené horké vody
6 lžic slunečnicového, avokádového, olivového nebo rýžového oleje
1 lžička mořské soli
koření dle chuti

Postup:

Z mouky, soli, oleje a vody vypracujeme hladké těsto, z něj vyválíme dva tenké placky, které posypeme kořením a rozkrájíme je na malé pravidelné trojúhelníčky. Upečeme je v troubě na kvalitním pečícím papíře. Podáváme se sýrem, čerstvou zeleninou nebo kořeněným dipem s rajčaty.

Co je polenta a jak se připravuje

Polenta je tradiční italská kukuřičná kaše. Připravuje se delším vařením kukuřičné krupice ve vodě nebo kravském či rostlinném mléce. Hotová se může nalít do formy, v níž v chladu ztuhne a poté se krájí na plátky, které se mohou následně též usmažit a libovolně dále upravovat, dokonce i s masem nebo kořením. Hotová zatuhlá a pokrájená polenta může třeba nahradit i klasický knedlík jako přílohu k zelenině, dušeným fazolkám, omáčce či k masu.

Dětem můžeme nabídnout kukuřičnou kaši s čerstvým či sušeným ovocem a medem nebo třeba s javorovým sirupem.

Jak nahradit pšeničnou mouku a jaké alternativy volit do různých jídel?

Jak uchovávat kukuřičnou mouku

Kukuřičnou mouku bychom měli uchovávat v suché a uzavřené nádobě a rychle ji spotřebovat. Mouka staršího data již hořkne.

Zdroje: mouky.cz, wikipedie, jimezdrave.cz, vtm.zive.cz, Cornstarch vs. Corn Flour: What’s the Difference? 

Ohodnoťte tento článek:
0
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Nachos či polenta se bez kukuřičné mouky neobejdou. V čem je jedinečná?