Menu
WomanOnly
Apetit

Návod na dokonalou drobenku. Jak na ni, aby byla křupavá a nadýchaná?

Udělat drobenku není žádná věda. Na druhou stranu je nutné se držet jistých pravidel, abyste dosáhli co možná nejlepšího výsledku. Podívejte se, jak na drobenku, která váš koláč vyzdvihne o příčku výš.

Klasická drobenka neboli žmolenka je směs másla, mouky a cukru. Využijete ji při pečení sladkého pečiva, například rybízového koláče nebo koláče se švestkami. Skvěle chutná především v kombinaci s více či méně kyselým ovocem, jako jsou zmíněné švestky a rybíz, višně či například jablka. Hodí se však i na koláče s povidly nebo mákem.

Dokonalá drobenka na koláč

Možná si říkáte, že na drobence není co zkazit. Stačí vzít máslo, cukr a mouku v určitém poměru a z těchto surovin jednoduše užmoulat směs, která se nasype – nebo spíše rozprostře – na ovocný koláč. V ideálním případě by měla být nazlátlá, krásně křupavá a akorát tak sladká, aby vyvážila nakyslou chuť ovoce. Jenže to se ne vždy povede.

Jak na to, aby se z drobenky v troubě nestala jednolitá mastná vrstva, nebo aby naopak nebyla příliš suchá? Z jakých ingrediencí připravit skutečně dokonalou drobenku na koláč? A co všechno lze do drobenky přidat, aby získala ještě lepší chuť?

Základem úspěchu je dodržení lety prověřeného poměru surovin:

  • 1,5 až 2 díly mouky, 1 díl másla, 1 díl cukru

Drobenka by navzdory svému názvu neměla být příliš drobivá, spíše by měla vytvářet žmolky. Nesmí však být ani moc mastná, protože pak by hrozilo, že se vlivem tepla rozteče a vytvoří mastnou krustu, která má do nadýchané, křupavé a zlatavé drobenky na míle daleko.

Nyní se pojďme podívat na jednotlivé suroviny, ze kterých drobenka sestává:

  • Mouka může být hladká, polohrubá i hrubá. Čím hrubší mouka, tím křupavější výsledek.
  • Cukr se používá klasický krupicový. Je možné ho nahradit třtinovým, drobenka bude mít zlatavější barvu.
  • Máslo musí být studené. Nakrájejte ho na menší kousky a ty poté vraťte na pár minut do lednice. Pracujte rychle, aby se máslo nezačalo rozpouštět – drobenka by nebyla křupavá.

Drobenku lze užmoulat ručně, nebo si vzít na pomoc kuchyňského robota. Hotovou drobenku je vhodné před použitím vychladit v lednici nebo mrazáku. Můžete ostatně připravit větší množství a to, co nevyužijete, zamrazit na jindy. Při dalším pečení drobenku nerozmrazujte, rovnou ji použijte.

Pokud toužíte po nadýchané drobence, zvolte hladkou mouku a promíchejte ji s trochou kypřicího prášku (asi 1/4 lžičky na 100 g mouky).

Co přidat navíc?

Drobenku můžete různými způsoby vylepšit. Mezi ingredience, které lze přidat, patří například:

  • skořice
  • vanilkový cukr
  • vanilková esence
  • rum
  • perníkové koření
  • citronová nebo pomerančová kůra
  • mák
  • mleté nebo sekané ořechy

Fantazii se meze nekladou. Počítejte však s tím, že po přidání sypké suroviny bude drobenka drobivější, po přidání tekutiny naopak zřídne. Může být tedy nutné lehce poupravit poměr základních surovin – mouky, cukru a másla.

Ohodnoťte tento článek:
3,7
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Návod na dokonalou drobenku. Jak na ni, aby byla křupavá a nadýchaná?