Tato bylinka je známá už od starověku, používali ji Řekové, Římané a dokonce i Číňané. Je o ní zmínka ve Starém Zákoně, našla se v hrobech egyptských faraonů.
S velkou pravděpodobností ji často používáte v kuchyni i vy. O jejich léčebných a detoxikačních účincích jste však možná nevěděla. Jedná se o koriandr.
Co jste o koriandru nevěděli
Koriandr setý (Coriandrum sativum) je jednoletá bylinka, která roste ve Středomoří, Egyptě a v Indii, vypěstovat ji lze i u nás. Tvoří jednu ze základních ingrediencí indického karí, využívá se v mexické, arabské a čínské kuchyni.
Zajímavostí je, že botanický název coriandrum pochází z řeckého slova „koris“, což znamená štěnice. Ostatně i v češtině se mu říkalo ploštičník, protože nevyzrálá semena a rostlina svým pachem připomínají ploštice.
Pozor, nepleťte si ji s vietnamským koriandrem, jedná se o úplně jinou bylinu – Rdesno vonné (Persicaria odorata). Ale i ta má léčebné účinky, především na kůži.
Jak chutná koriandr a do jakých jídel ho použít?
Léčivé schopnosti koriandru setého
- Léči nemoci ledvin
- Předchází problémům s očima
- Odbourává tuk
- Reguluje cholesterol
- Pomáhá léčit zánět spojivek
- Reguluje hladinu cukru v krvi
- Léčí infekční a bakteriální nemoci
- Posiluje funkci jater
Z rostliny se využívají hlavně semena a listy, v některých kulturách i kořen.
Semena koriandru při bolení břicha
Při vaření se semínka koriandru, která mají nasládlou chuť, přidávají hlavně do sladkých jídel a dezertů, třeba do perníku, a dále do pečiva nebo domácího chleba. Vhodná jsou také do nádivek, paštik a pod tučná masa.
Semena mají i léčivé účinky. Připravuje se z nich odvar, který příznivě působí na trávení, pomáhá při bolestech břicha a nadýmání a má antiseptické účinky. U nás se dříve prodávala také obalená v cukru jako takzvané cicvárkové semínko právě proti bolení břicha. Podrcená semena osvěží a provoní dech.
Listy koriandru a detox
Listy koriandru jsou bohaté na vitamíny skupiny B – konkrétně B1 a B2, vitamín A a vitamín C.
Výborně se hodí na grilované ryby, ale i k přípravě masa, především dušeného, do polévek nebo k zelenině. Přidat se dá také do salátů, majonéz nebo pomazánek.
V poslední době vědci zjistili, že koriandr může tělu pomoci zbavovat se těžkých kovů, například olova, rtuti nebo hliníku. Poradci zdravé výživy jej doporučují kombinovat s chlorellou, aby se napomohlo procesu vylučování kovů z těla. Nadměrná konzumace se ale nedoporučuje majitelům amalgámových plomb a osobám s poruchami srážlivosti krve.
Mladý ječmen a chlorella pomáhají léčit rakovinu: Jaké je dávkování
Pro detoxikaci jater slinivky a ledvin se dá připravit odvar z listů koriandru a petržele, případně také lahodné smoothie nebo pesto. Některým lidem ale vadí chuť listů připomínající mýdlo. V takovém případě se snažte koriandr hojně přidávat do jídla, kde se jeho chuť rozejde. Ideálně až na konci tepelné úpravy, aby neztratil chuť a aroma.