Omývat nebo neomývat? Jak je to doopravdy s pesticidy, které se údajně usazují ve slupkách běžně dostupného ovoce a zeleniny?
Už naše babičky nás upozorňovaly, abychom omývali ovoce, než se do něj zakousneme. Ačkoliv jsme v tom neviděli žádný velký význam, dobře věděly, proč nás s tím tak „terorizují“. Nejenže nikdy nevíme, kdo na ovoce a zeleninu předtím sahal, ale už v těch dobách média strašila s pesticidy. Jak je to dnes? Skutečně je důvod obávat se chemie ve slupkách ovoce a zeleniny a opravdu jejich omytí ve vodě pomáhá?
Chemie nejen ve slupce
Touto otázkou se zabýval odborný asistent potravinářské vědy na univerzitě v Massachusetts. Během jeho zkoumání zjistil, že pesticidy nastříkané na ovoci a zelenině se skutečně usadí na vnější slupce. Tím ale zásah pesticidů do plodin nekončí. U většiny plodin není slupka natolik silná, aby plodinu uchránila. Pesticidy se přes tuto bariéru dostávají až do tkáně.
Některé pesticidy jsou k tomu dokonce navrženy a to proto, že mají za úkol ochránit ovoce a zeleninu před škůdci, kteří odsávají tekutiny pod slupkou. Takový meloun je jednou z výjimek. Slupka je jako bariéra poměrně dostačující, a tak je menší pravděpodobnost, že bude vnitřek zasažen pesticidy. Zcela opačně jsou na tom jablka, která mají slupku tenkou, a tedy i snadno propustnou.
Obsah pesticidů v nich bývá o dost vyšší. Přesto jsou jablka podle ministerstva zdravotnictví USA až na čtvrtém místě v obsahu pesticidů. Před nimi jsou ještě jahody, nektarinky a špenát. Odborný asistent z Massachusetts se také zaměřil na studium nejlepších metod, jak prát chemicky ošetřenou zeleninu a ovoce. Doufal, že najde řešení, jak zbavit ovoce a zeleninu chemie.
Praní chemicky ošetřeného ovoce a zeleniny
Testovaná jablka z běžného řetězce namáčel v roztoku z jedlé sody a vody. Výsledek? Jablka byla částečně zbavena pesticidů, ale ne tak docela. Peeling odstranil, co mohl, ale chemie si zkrátka probojovala cestu skrze slupku až k jádru. Závěr? Tato lázeň sice odstraní větší část pesticidů, ale za cenu toho, že přijdeme o živiny obsažené ve slupce.
Přestože právě jablka, ale i okurky mají přírodní ochrannou vrstvu, pesticidy ji poměrně snadno naruší, a o to těžší je pak jejich odstraňování. Bohužel, dnešní doba, která stále zatím ve větší míře upřednostňuje dováženou zeleninu a ovoce, pesticidům nahrává.
Aby plodiny mohli dorazit od pěstitele až k nám nezkažené a chutné, a na pultech se krásně leskly, musíme se s přítomností chemie v ovoci a zelenině smířit. Ti, kteří mají z chemie v ovoci a zelenině obavy, mohou vybírat plodiny podle následujícího žebříčku obsahu pesticidů, nebo nakupovat plodiny od lokálního pěstitele. V neposlední řadě se držte doporučení našich babiček. Omývání chemicky ošetřeného ovoce a zeleniny je lepší, než je neomýt vůbec.