Moruše (Morus) jsou barevné plody morušovníku, který se tradičně pěstuje v Asii a Severní Americe. Morušovníkové listy jsou jedinou potravou housenek bource morušového, které produkují vlákno, z něhož se vyrábí hedvábí. Své využití kromě listů mají ale i lahodné plody nabité cennými látkami. Jsou příbuzné fíkům nebo chlebovníku. Co plody moruše obsahují, jaké mají zdravotní účinky a v jaké podobě je u nás můžeme sehnat?
Plody moruše a jejich využití
Plody morušovníku mívají různé zbarvení, nejčastěji jsou černé, červené nebo také bílé. Konzumují se buď sušené, anebo se z nich vyrábí víno, džemy a marmelády, případně se lisuje šťáva. Ze sušených nebo čerstvých moruší lze také připravit skvělý čaj.
U nás lze v obchodech se zdravou výživou sehnat sušené bílé či tmavé plody morušovníku. Existují i moruše v kapslích nebo v prášku, které jsou nabízené jako superpotravina. Výrobci doporučují užívat 1 000 – 3 000 mg denně pro dosažení nejlepších zdravotních výsledků.
Anémie a jak se projevuje. Které potraviny obsahují nejvíce železa?
Co obsahují moruše?
Čerstvé moruše obsahují 88 % vody a mají jen 60 kalorií na šálek (140 gramů). Jsou v nich nejvíce zastoupeny cukry (9,8 %), ale mají i slušný obsah bílkoviny (1,4 %) a vlákniny (1,7 %). Neobsahují téměř žádný tuk. Sušené moruše pak mají 70% sacharidů, 14 % vlákniny, 12 % bílkovin a 3 % tuku. Vysoký obsah bílkovin je velmi příjemným zjištěním, a to z moruší dělá velmi zdravou a výživnou svačinku.
A jak jsou na tom moruše s obsahem vitamínů a minerálů? Opět příjemně překvapí: obsahují hodně vitamínu C a železa, takže je i zajištěno dostatečné vstřebávání železa, k němuž je potřebný vitamín C. Moruše jsou proto velmi vhodné u lidí s anémií. Kromě toho má moruše také vitamín K, který zabraňuje krvácení a umožňuje srážení krve, vitamín E, trochu vitamínu A a draslík, kterého obvykle ovoce obsahuje dostatek. Bílá moruše má i dost vápníku.
V moruších najdeme rovněž antokyany, které mohou za patřičné zbarvení plodů a které patří mezi důležité antioxidanty umožňující eliminovat škodlivé účinky cholesterolu a poskytující dobrou prevenci proti kardiovaskulárním chorobám.
Moruše a jejich zdravotní účinky
Pojďme si tedy shrnout léčebné účinky moruší, které se odpradávna využívaly i v tradiční čínské medicíně:
- jsou vhodné při chudokrevnosti
- podporují srážení a tvorbu krve
- jsou skvělou prevencí proti kardiovaskulárním onemocněním
- snižují hladinu cholesterolu
- osvědčují se i při cukrovce
- prospívají onkologicky nemocným pacientům a snižují riziko vzniku rakoviny
- snižují tvorbu tuku v játrech
Bílá moruše a rakovina
Na základě vědecky provedených studií extrakt z kůry kořene bílé moruše blokuje dělení a šíření buněk kolorektálního karcinomu a účinkuje také v případě rakoviny děložního čípku.
Bílá moruše a diabetes
Studie na lidech s diabetem 2. typu ukázala, že konzumace 1 000 mg extraktu z listů moruše 3krát denně po dobu 3 měsíců významně snižuje hladinu cukru v krvi po jídle.
Nežádoucí účinky při konzumace moruší
Může se objevit alergie na moruše, například třeba jen na moruše konkrétní barvy. Častější je u osob, které jsou alergické na pyl břízy, jedná se o zkřížené alergie.
Zdroje:
Does White Mulberry Have Health Benefits?
Mulberries 101: Nutrition Facts and Health Benefits