Poke bowl aneb miska plná barev, vitamínů a skvělé chuti. Jestliže jste o této specialitě, jejíž přípravu zvládne i naprostý kuchařský začátečník, zatím neslyšeli, je nejvyšší čas to napravit. A pokud vás tento pokrm zaujme, můžete si jej rovnou připravit dle našich oblíbených receptů.
Co je poke bowl a odkud se tento pokrm vzal?
Poke bowl je tradiční havajský pokrm servírovaný v misce. Obvykle sestává z rýže, čerstvých či marinovaných ryb, zeleniny a exotického ovoce, jako je například mango nebo ananas. Rýže se běžně servíruje teplá, ostatní suroviny však bývají studené.
Fantazii a experimentům se meze nekladou, proto můžete místo rýže použít například quinou nebo kuskus. Některé suroviny je samozřejmě možné zcela vynechat, jiné naopak přidat. Rybí maso lze bez obav nahradit kuřecím, popřípadě tofu, pokud chceme poke bowl ve vegetariánské verzi.
Na Havaji je poke bowl velmi oblíbenou specialitou již od 70. let 20. století, nicméně největší slávy se tyto pestrobarevné misky plné zdravých ingrediencí dočkaly kolem roku 2012, kdy se ve velkém rozšířily do Severní Ameriky.
Slovo poke v havajštině znamená krájet na kousky. Jednotlivé ingredience jsou tedy nakrájené a poskládané jedna vedle druhé, přičemž na dně bývá již zmíněná rýže. Na Havaji si dnes poke bowl můžeme objednat v těch nejluxusnějších restauracích i u pouličních stánků.
Recept na poke bowl s kuřecím masem
Rýže, kuřecí prsa, čerstvá zelenina a jogurtový dresink. Díky masu se nemusíte bát, že by vás tento pokrm nezasytil. Poke bowl s kuřecím masem si připravte jako lehký oběd třeba tehdy, když potřebujete rychle doplnit energii.
Ingredience:
- 1 hrnek jasmínové rýže (cca 200 g)
- 300 g kuřecích prsou
- 2 lžíce sojové omáčky
- 1 lžíce sezamového oleje
- 1 lžička olivového oleje
- 1 lžička medu
- 1 avokádo
- 1/2 okurky
- 1 mrkev
- hrst ředkviček
- hrst mungo klíčků
- hrst nakládaných cibulek
- 2 lžičky sezamových semínek
- špetka chilli
Na dip:
- 4 lžíce jogurtu
- 2 lžičky srirachy
- sůl
Postup:
- Jasmínovou rýži uvaříme podle návodu. Avokádo, okurky, ředkvičky a mrkev nakrájíme na proužky či plátky.
- Kuřecí maso nakrájíme na kostičky a zalijeme marinádou ze sojové omáčky, sezamového oleje, medu a špetky chilli a necháme pár minut marinovat. Poté ho opečeme na olivovém oleji dozlatova.
- Do dvou misek rozdělíme rýži, na kterou dáme kuřecí maso. Nakrájenou čerstvou zeleninu, nakládané cibulky a mungo klíčky naaranžujeme okolo. Zasypeme sezamovými semínky a podáváme společně s dipem z jogurtu, srirachy a špetky soli.
Doba přípravy: 30 minut
Počet porcí: 2
Náročnost: snadné
Recept na poke bowl s krevetami
Připravit tradiční poke bowl, tedy poke bowl se syrovou rybou, v našich podmínkách není zrovna snadné. Skvělou náhražkou syrové ryby však mohou být vařené krevety, které si přímo říkají o doplnění kouskem svěžího ovoce, například manga. Poke bowl s krevetami podávejte spolu se sójovou omáčkou nebo pikantní majonézou, kterou připravíte jednoduše smícháním majonézy, chilli a trošky citronové šťávy.
Ingredience:
- 1 hrnek jasmínové rýže (cca 200 g)
- 300 g uvařených krevet
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce rýžového octa
- 2 lžíce sezamového oleje
- 2 lžičky sezamových semínek
- 1 mango
- kus ledového salátu
- 1/2 okurky
Postup:
- Rýži připravíme podle návodu.
- Krevety krátce povaříme, aby zrůžověly. Poté je naložíme do marinády ze sójové omáčky, rýžového octa a sezamového oleje.
- Mango, okurku a salát nakrájíme na tenčí proužky.
- Do mísy rozdělíme rýži, krevety i s marinádou a nakrájenou zeleninu. Zasypeme sezamovými semínky a můžeme podávat.
Doba přípravy: 30 minut
Počet porcí: 2
Náročnost: snadné
Avokádo v kuchyni. Proč jej zařadit do jídelníčku a tipy na snadné a rychlé recepty
Recept na poke bowl s tofu
Varianta poke bowl vhodná pro vegetariány i vegany. Ke smaženému tofu se hodí prakticky jakýkoliv druh zeleniny, proto se nebojte ingredience obměňovat. Podávejte se sójovou omáčkou.
Ingredience:
- 1 hrnek jasmínové rýže (cca 200 g)
- 200 g tofu
- 4 lžíce sójové omáčky (+ na servírování)
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžíce sezamového oleje (+ na pokapání rýže)
- 1 stroužek česneku
- kousek zázvoru
- 1/2 salátové okurky
- šťáva z limetky
- 1 mrkev
- 1 avokádo
- 2 jarní cibulky
- hrst kešu ořechů
- 2 lžičky sezamových semínek
- sůl
Postup:
- Jasmínovou rýži uvaříme podle návodu. Kešu ořechy opražíme nasucho na nepřilnavé pánvi.
- Okurku si nakrájíme na proužky, osolíme a opatrně z ní vymačkáme přebytečnou tekutinu. Zakápneme ji limetkovou šťávou a dáme stranou.
- Tofu nakrájíme na kostičky či plátky a zalijeme ho marinádou ze sójové omáčky, sezamového oleje, česneku, strouhaného zázvoru a kukuřičného škrobu. Necháme 10 minut marinovat, poté ho osmažíme na pánvi.
- Mrkev, avokádo a jarní cibulky očistíme a nakrájíme.
- Rýži rozdělíme do dvou misek. Zakápneme ji trochou sezamového oleje a poklademe smaženým tofu. Okolo naaranžujeme krájenou zeleninu, zasypeme praženými kešu ořechy a sezamovými semínky a podáváme.
Doba přípravy: 30 minut
Počet porcí: 2
Náročnost: snadné