Menu
WomanOnly
Zdravá výživa a stravování

Popcorn a jeho kalorie. Je zdravý a smíte ho při dietě?

Adéla Lišková

Adéla Lišková

8. 10. 2018

Popcorn patří k těm mystickým potravinách, o jejichž nutričních hodnotách leckdo nemá ani tušení. Patříte i vy k těm, kteří při pojídání nevinně vypadající kukuřice přemýšlí, zda hřeší proti své dietě, či ne? V našem článku vám prozradíme, kolik má popcorn kalorií a jaký vliv má na naše zdraví. Co si o popcornu myslí nutriční terapeutka Pavla Janovská?

Popcorn a jeho kalorie

Mnohé z vás jistě překvapí, že co se týče energetické hodnoty, je popcorn vcelku dietní potravinou. Běžná porce popcornu, tedy 25 g, má pouhých 97 kalorií. Navíc v něm skoro není žádný tuk. Dobrou vlastností popcornu také je, že docela rychle zasytí – na rozdíl od brambůrek, kterých snadno spořádáte celý pytel a máte stále pocit, že jste nic nesnědli, popcornu vám stačí trochu a jste plní. Jedná se tak o ideální pochutinu, kterou si můžete dopřát večer k oblíbenému seriálu bez výčitek, i když se zrovna trápíte s dietou.

Zaměřeno na kukuřici. Jaké má výživové hodnoty a jak ji připravit?

Popcorn a dieta

Samozřejmě platí, že není popcorn jako popcorn. Oněch krásných 97 kalorií na 25 g má jen neochucený popcorn. Do toho mají samozřejmě přesolené popcorny s různými máslovými, sýrovými, šunkovými a sýrovo-šunkovými příchutěmi, které prodávají v multikinech velmi daleko. Ještě horší jsou pak sladké popcorny, které obsahují cukr. Takové si tedy raději odpusťte. Popcorn si taky můžete koupit v obchodě, ať už hotový, anebo ten, který si doma dáte do mikrovlnky. I ty bývají různě dochucovány, proto je potřeba pečlivě studovat etikety.

Recept na domácí dietní popcorn

Trocha soli sice ještě nikoho nezabila, ovšem pokud chcete mít jistotu, že jste se proti své postavě nijak neprovinili, udělejte si popcorn sami doma. Zde máme pro vás recept na domácí popcorn. Budete potřebovat jenom 100 g kukuřice, 20 ml oleje a hrnec. Do hrnce nalijte olej, přidejte kukuřici, zahřejte na plotně a přiklopte. Kukuřice co nevidět začne pukat, což znamená, že je hotová. Na dochucení můžete přidat trochu mořské soli či vaše oblíbené bylinky podle chuti.

Jak udělat popcorn

Je popcorn zdravý?

Pokud se popcorn konzumuje v takovéto lehké formě, je pro náš organismus relativně zdravý. Aby taky ne – obsahuje jak vitamíny (A, B, E, K a kyselina listová), tak i některé důležité minerály (železo, draslík a zinek). Je rovněž zdrojem vlákniny a bílkovin. A samozřejmě je také bezlepkový, protože se vyrábí z kukuřice, která lepek přirozeně neobsahuje.

Nutriční terapeutka Pavla Janovská však popcorn za zdravý nepovažuje a přirovnává to třeba k pufovaným rýžovým chlebíčkům – smršť sacharidů a nulová výživová hodnota.

“Bohužel popcorn není zdravá potravina. Se svým glykemickým indexem (GI) 85 je o 15 jednotek výše než bílý řepný cukr. Problém je vysoká teplota, při které se zpracovává – tím se zvyšuje GI potraviny. Jíme ho samostatně a tím se opravdu glukóza velmi rychle dostane do krve. Asi bych přirovnala k rýžovým pufovaným (extrudovaným) chlebíčkům. Jen smršť sacharidů a nulová výživová hodnota,” říká Pavla Janovská.

“Kukuřici určitě nezatracuji. Využití má široké, a to jak do hlavních jídel, tak i kukuřičná polévka může být zdravá verze pokrmu z kukuřice. Kukuřice má sice taky vysoký GI – 70, ale ten vždy ovlivňuje obsah vody, který GI snižuje. To znamená, že například když meloun obsahuje rychlé cukry a má GI 75, jeho glykemická zátěž bude menší, než je tomu třeba u cereálních sušenek které mají GI 65. Meloun v sobě má 4% cukrů, zbytek je voda, takže 100 g melounu ve výsledku obsahuje méně sacharidů než 100 g sušenek. Podobně je to u popcornu, který stejně jako rýžové chlebíčky a jiné pufované výrobky, má vysokou glykemickou zátěž, protože neobsahuje žádnou vodu,” vysvětluje nutriční terapeutka.

S popcornem proti rakovině

Co je však na popcornu ještě více šokující je, že může být i prevencí proti rakovině. Vědci pod vedením Joea Vinsona z Scrantonské univerzity v Pensylvánii zjistili, že popcorn a další cereálie obsahují velké množství antioxidantů, které náš organismus chrání před volnými radikály způsobující civilizační choroby. Cennými látkami, které se v popcornu nacházejí, jsou zejména tzv. polyfenoly, které představují zbraň nejen v boji proti rakovině, ale také proti cukrovce, osteoporóze a řadě srdečním onemocněním.

Polyfenoly se nacházejí i v ovoci a zelenině, případně také v dalších potravinách například v čaji nebo čokoládě.

Ohodnoťte tento článek:
4,7
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Popcorn a jeho kalorie. Je zdravý a smíte ho při dietě?