Menu
WomanOnly
Apetit

Poradíme vám, jak snadno připravit kuskus. Zamilujete si ho

Adéla Beranová

Adéla Beranová

22. 8. 2014

Zdravý životní styl začíná pomalu vyznávat stále více lidí. Připravujeme si jídla z nových, nově objevených nebo exotických surovin a právě kuskus je jednou z nich. Jde o droboučké kulisčky, které ve vodě rychle bobtnají a kuskus je proto oblíbený téměř na jakýkoli způsob. Jeho příprava je totiž doslova blesková a přitom chutná výborně.

Co je kuskus zač

Kuskus je jednou ze základních potravin lidí v severní Africe. Jedná se o spařenou a do kuliček tvarovanou krupici z pšenice, ječmene nebo prosa. Do Evropy se dostal hlavně přes Francii díky přistěhovalcům z arabských zemí.

Chutí i vzhledem je kuskus podobný bulguru, rozdíl je jen ten, že se nejedná o krupici, ale o pšeničné krupky.

Kuskus šetří čas a podporuje zdraví. Zkuste ho na slano i na sladko

Jak se dá kuskus použít

Kuskus nebo také cous cous se i v tradiční severoafrické kuchyni používá na mnoho způsobů. Slouží jako hlavní složka nebo třeba příloha mnoha jídel ze zeleniny (například z rajčat, mrkve, dýně, cukety či zelí) a masa (nejčastěji drůbežího, hovězího, jehněčího nebo také ryby).

Tip: Typickým kořením do kuskusu je ras el-Hanout a pro ostřejší chuť se používá také harissa.

Použít se dá i studený kuskus, často se podává jako salát s mořskými plody. Hodí se výborně i do sladkých jídel, například s mlékem, rozinkami nebo mandlemi.

Jak připravit kuskus

Kuskus zalijeme vroucí vodou v poměru 1:2 (1 díl kuskusu a 2 díly vody). Pak ho pečlivě promícháme vidličkou a necháme asi 10 minut odstát pod pokličkou. Dál už pokračujeme podle receptu nebo vlastní fantazie.

Tip: Kuskus není dobré vařit, i když to výrobci na některých baleních uvádějí. Měl by totiž být nakonec sypký a toho po uvaření nedosáhneme.

Proč jíst kuskus

Kuskus je bohatým zdrojem uhlohydrátů, vlákniny, bílkovin a vitamínů B a E, kromě toho také dodává tělu vápník, železo a fosfor. Běžně se kuskus zařazuje mezi těstoviny. Je ale lehčí a přitom dobře zasytí.

Ohodnoťte tento článek:
4
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Poradíme vám, jak snadno připravit kuskus. Zamilujete si ho