Menu
WomanOnly
Zdravá výživa a stravování

Prevencí proti onemocnění srdce a cév je konzumace sýrů. Prokazují studie

Redakce

Redakce

12. 4. 2017

Nová studie prokázala souvislost mezi konzumací sýrů a dlouhověkostí. Skvělá správa pro všechny milovníky sýrů!

Vědci z Aarhus univerzity v Dánsku zjistili, že sýry mohou být klíčovým faktorem na podporu zrychlení metabolismu a redukci obezity. Tento fenomén, známý jako francouzský paradox, vychází ze zkoumání velmi dobrých hodnot u metabolismu a nízkého počtu obézních osob u Francouzů, do jejichž životního stylu patří právě pravidelná konzumace vína a sýrů.

U Francouzů se také setkáváme s velmi nízkou incidencí onemocnění cév a srdce a průměrnou délkou života 82 let. Přepočítáme-li konzumaci sýrů ve Francii na osobu, pak každý Francouz zkonzumuje 23,9 kg sýrů ročně. Britové, kteří v průměru sní 11,6 kg sýrů ročně mají dvojnásobnou incidenci kardiovaskulárních chorob a v průměru se dožívají 81 let.

Sýry redukují cholesterol

Potravinový vědec Hanne Bertram z Aarhuské univezity porovnával vzorky stolice a moči od 15 osob, jejichž dietní strava obsahovala sýry, máslo nebo mléko, ale už ne žádné jiné mléčné výrobky. Ti, co jedli sýry, měli ve vzorcích mnohem více butyrické kyseliny, která je spojována s redukcí obezity a vyšším metabolismem. Zvýšená butyrická kyselina je spojena s probíhající redukcí cholesterolu.

Už v roce 2012 výzkumy prokázaly, že zejména Roquefortský sýr pomáhá bojovat proti kardiovaskulárním onemocněním. Tím by se mohl vysvětlit francouzský paradox, tedy nikoli že pravidelná konzumace vín je prospěšná na naše cévy, ale právě sýry jsou tím, čím Francouzi pravidelně přispívají svému zdraví.

Ohodnoťte tento článek:
0
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Prevencí proti onemocnění srdce a cév je konzumace sýrů. Prokazují studie