Salmonela je akutní průjmové bakteriální onemocnění. Téměř vždy se jedná o nemoc z jídla. Nakazit se můžete konzumací nedostatečně tepelně upraveného masa či vajec, nebo jídla, kde se tyto složky nacházejí, např. majonéza.
Salmonela je poměrně časté onemocnění, ročně jí u nás onemocní několik desítek tisíc lidí. Náchylnější k přenosu jsou malé děti a osoby s oslabenou imunitou.
Průjem, horečka, zvracení a bolest hlavy
Mezi základní příznaky patří průjem, je možné že půjdete na záchod až dvacetkrát denně. Průjem doprovází i velké křečovité bolesti břicha. Pravděpodobně budete mít i horečku. U někoho se objeví i zvracení a bolest hlavy. Může se vám motat hlava, což způsobuje dehydratace.
První pomoc
Jako první pomoc použijte živočišné uhlí. Pokud se u vás jedná jen o mírnou formu salmonely, postačí vám klidový režim, hodně pití a již zmíněné uhlí. Nepředpokládám, že byste měla hlad nebo chuť na něco dobrého, ale pro jistotu připomínám dodržování dietní stravy (banány, suchá rýže, mrkev, suchý rohlík).
Problém nastává v okamžiku, kdy je vám na umření, sotva chodíte a na záchodě strávíte celý den. Máte vysokou horečku a zvracíte. V tento okamžik je nejlepší obrátit se na lékaře. Ve zvlášť vážných případech je nařízena i hospitalizace.
Rizika salmonely
Neberte toto onemocnění na lehkou váhu. Ošetřovací doba je sice maximálně 14 dní, ale u někoho salmonela přetrvává ve žlučových cestách. Při zanedbání léčby je možné poškození jater a ledvin.
Prevence
Předcházet nákaze můžete důkladným mytím rukou před jídlem, omýváním zeleniny i masa. Bohužel ne vždy můžeme onemocnění zabránit, ale rozhodně byste se měla vyvarovat konzumaci syrového masa v restauraci. Raději si svůj oblíbený tatarský biftek připravte doma z čerstvého a nezávadného masa.