Ananas patří mezi oblíbené exotické ovoce, které konzumujeme hodně v zimě, zejména v období kolem Vánoc a nového roku. Ananas je velice chutný, doplňuje nám vitamíny, které jsou v zimě v přirozené formě méně dostupné, dodává energii a obsahuje také látky, které prospívají našemu trávení. Navíc se tvrdí, že se po ananasu hubne. Co všechno tedy ananas obsahuje, proč je zdravý a v čem nám může být hlavně o Vánocích prospěšný?
Odkud pochází ananas
Ananas je plodem ananasovníku chocholatého, který pochází hlavně z Brazílie a Paraguaye. Dnes se již pěstuje všude po světě v tropických a subtropických oblastech. Nejznámější plantáže se nacházejí v Thajsku, Číně, na Filipínách a v Indonésii a Indii, na Kubě, v Mexiku a po celé Střední i Jižní Americe. Existuje také spousta odrůd ananasu.
Exotické ovoce. Které stojí za vyzkoušení a v čem je prospěšné?
Co obsahuje ananas a jaké má účinky
Ananas obsahuje spoustu výživných a léčivých látek. Navíc je zcela dietní. Má totiž vysoké procento vody a jen 10 % sacharidů, z toho i hodně vlákniny. Nemá žádné tuky a takřka ani bílkoviny. Nejvíce má vitamínu B1, ale i vitamínu B2 a B3. Samozřejmostí je vysoký obsah vitamínu C, dokonce i malé množství vitamínu A. Z prvků jsou to hlavně železo, vápník a draslík.
Důležitou složkou je enzym bromelin, který je ceněný pro práci slinivky břišní a podporu trávení bílkovin, a tedy i napomáhá trávení a hubnutí. Z obsahu je nutno zmínit ještě i kyselinu glykolovou v ananasové šťávě, která je, jak známo, poněkud dráždivá pro sliznice. Má vysokou kyselost a i lehce leptavé účinky. Proto se pití neředěné ananasové šťávy nedoporučuje malým dětem a osobám trpícím na překyselení žaludku.
Léčivé účinky ananasu bychom mohli shrnout takto:
- podporuje trávení
- napomáhá hubnutí
- zlepšuje trávení bílkovin
- podporuje práci slinivky břišní a prospívá při jejím onemocnění
- dodává tělu vlákninu a potřebné vitamíny
- hodí se i při chudokrevnosti
- podporuje odvodnění organismu a zlepšuje otoky
- snižuje krevní tlak
- pomáhá rozpouštět krevní sraženiny
- pomáhá při zánětu trávicího traktu
- ananasová šťáva odstraňuje pigmentové skvrny, jizvy po akné i vrásky
Ananas v kuchyni
Ananas je nejlepší čerstvý a chlazený. Nijak se tepelně neupravuje, ale jeho plátky najdeme třeba i v kuřecím steaku se šunkou. Ananas je běžnou součástí alkoholických i nealkoholických nápojů, dezertů, zmrzlin a ovocných pohárů, je vynikající v ovocném salátu. Ananasová šťáva se ředí vodou i alkoholem. Nejlepší je pojídat čerstvý ananas pokrájený na drobné kousky, který necháme předem vychladit. Tím se nepřipravíme ani o cennou vlákninu jako je tomu v případě ananasového džusu.
Ananas neodmyslitelně patří k Vánocům, kdy alespoň trochu snižuje rizika konzumace přemíry cukroví a tučných jídel. Tak si ho nezapomeňte koupit!