Č.10, Č.7,… takto jsou označeny kroupy podle velikosti obilek. Ne každý však ví, že kroupy jsou vlastně průmyslově ohlazené obilky ječmene, jedné z nejstarších obilnin.
Skutečně je to tak. Jako nejmenší míra váhy a délky se ječmen používal již v Číně, Indii, starověkém Řecku a Římě, Arménii a Německu. Do Evropy se dostal zhruba před čtyřmi tisící lety a zdomácněl zde.
V dnešní době jsou asi nejznámějším výrobkem z ječmene kroupy a i ty jsou poněkud pozapomenuty a spousta lidí je možná zná už jen ze zabijačkového jelita či uzené polévky, do které se přidávají jako závařka.
Ječmen sám o sobě má však tolik zdraví prospěšných a léčebných účinků, že by se na něj nemělo zapomínat.
Proč zařadit ječmen na jídelníček a k čemu je zelený ječmen?
Malé děti, dospívající, nemocní, rekonvalescenti – všichni ti by měli hojně jíst ječmen, neboť dodává tělu energii, sílu a odolnost. Dokazují to i historické poznámky o římských gladiátorech, kteří jedli ječmen ve velkém množství, aby byli silnější.
Snižuje koncentraci cholesterolu v krvi – díky vysokému obsahu účinných látek dokáže ječmen potlačovat schopnost jater vytvářet škodlivý LDL cholesterol, tedy ten, který se podílí na vzniku ateriosklerotických plátků v cévách a přispívá tak ke vzniku srdečních chorob a vysokému krevnímu tlaku.
Léčí zácpu – díky pokusům izraelských lékařů se zjistilo, že již malé množství ječmene v každodenní stravě dokáže léčit zácpu, a to dokonce i u pacientů, kteří byli závislí na projímadlech.
Kroupy v lidové medicíně – odnepaměti jsou ječné kroupy používány při léčení nejrůznějších zánětů a infekcí močových cest.
Při problémech se doporučuje vařit jednu čajovou lžičku krup v litru vodu jednu hodinu (na mírném plameni a pod pokličkou) a přeceděný teplý odvar popíjet slazený medem a okyselený čerstvou citrónovou šťávou do ustoupení příznaků.
Účinnost ječmene se zvyšuje s tím, čím méně je zpracovaný. Nejvhodnější ke konzumaci je tedy celozrnný ječmen v podobě mouky, dále ječné vločky a velké kroupy. Výživná jsou i naklíčená semena ječmene, ta se však musí při klíčení dvakrát denně proplachovat.