O tom, že mořské ryby jsou velmi zdravé a jejich konzumace je pro nás nezbytná, jsme již zřejmě slyšeli všichni. Proto se dnes zaměříme na jednu velmi chutnou a kvalitní rybu – lososa. Podíváme se, které látky můžeme jeho konzumací získat a čím jsou našemu zdraví prospěšné. Na závěr jsme připravili jednoduchý a lahodný recept.
Konzumace lososa snižuje cholesterol
Asi nejvýznamnější látkou, kterou můžeme získat konzumací rybího masa, jsou Omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Ty jsou velmi prospěšné pro naše srdce a celý cévní systém. Je lékařsky dokázáno, že právě ony aktivně snižují hladinu cholesterolu v krvi a zabraňují tak jeho usazování na stěnách cév. Tím podstatně klesá riziko srdečního infarktu a mozkové mrtvice.
Zásobárna vitamínů a kvalitních bílkovin
Maso lososa zároveň obsahuje vysoce kvalitní bílkoviny a řadu vitamínů – A, B a D. Tato kombinace je doslova životabudič pro náš mozek, oči, klouby a velmi prospívá správnému fungování štítné žlázy. Lososa by si měly dopřávat ve svém jídelníčku i nastávající maminky. Výše zmíněné látky jsou důležitou součástí pro správný vývoj jejich nenarozeného miminka.
Šťastný losos
Koho ještě nepřesvědčily výše uvedené důvody, proč se věnovat pravidelné konzumaci rybího masa, tomu může v rozhodování pomoci následující argument. Je vědecky doloženo, že maso lososa obsahuje látku zvanou L- trypotofan. Za jeho pomoci si naše tělo dokáže vytvořit Serotonin – tzv. „hormon štěstí“. Ten v našem mozku navozuje příjemné pocity klidu a pohody. Má přímý vliv na kvalitu spánku, tlumí bolest, zmírňuje migrény a odstraňuje pocity deprese a smutku.
Jak správně připravit lososa. Povolte uzdu své fantazii
Jak správně upravit lososa
Chceme-li zachovat co nejvíce vzácných látek, které jsou v mase lososa obsaženy, je moudré volit co nejjednodušší formu přípravy. K tomu je vhodné grilování nebo rychlé osmažení na oleji či másle. Pokud přidáme bylinky, jako tymián, bazalku či rozmarýn, získáme úžasný a zdravý pokrm. K lososovi se též dobře hodí citrónová nebo pomerančová šťáva, ale i bílé víno.
Losos na másle s bazalkou
Ingredience:
0,5 kg lososa (pokud možno, volit chlazeného před mraženým)
šťáva z ½ citrónu
špetka soli
4 lžíce másla
8 lístků čerstvé bazalky
1 dcl mléka
Postup:
Lososa nakrájíme na jednotlivé porce, pokapeme citronovou šťávou, osolíme a necháme minimálně 1/2 hodiny v lednici odležet.
Poté vymažeme pánev máslem, rozpálíme, vložíme lososa na pánev a z každé strany zprudka opečeme (tím maso získá křupavou kůrku a šťavnatý vnitřek). Přidáme lístky bazalky a zalijeme 1 dcl mléka. Přikryjeme pokličkou, zmírníme teplotu a necháme zvolna dusit. Jakmile maso změkne, vypneme a podáváme.
Ideální přílohou je bramborová kaše a zeleninový salát.