Když pan Bircher-Berner slavný švýcarský dietolog vymyslel tzv. müesli, zřejmě netušil, jak bude časem slavné. Dnes není téměř nikdo, kdo by neznal směs obilných vloček, sušeného ovoce, rozinek, semínek, oříšků a hnědého cukru. A v době boomu zdravé výživy ho najdeme téměř na všech pultech obchodů.
Není müsli jako müsli
Abychom ale byli i kritičtí. Není müsli jako müsli. Snaha zavděčit se chuťovým buňkám vytvořila plno různých variant tohoto výrobku. Začalo se více sladit, přidávají se do něj další ochucující složky jako čokoláda, kakao, kokos, aroma různého ovoce a další, které ho jen zbytečně znehodnocují.
A tak není jednoduché vybrat a koupit skutečně zdravou variantu tohoto výrobku.
Vykřičníkem může být také to, že müsli, tak jak ho známe, nemusí být pro mnoho lidí vhodné. Třeba proto, že obilné vločky, přestože jsou namočené v mléce a v jogurtu, nejsou tak lehce stravitelné, jako povařené ve formě kaší či polévky.
Makrobiotici také zastávají názor, že nevařené vločky, pouze zalité vodou či mlékem, jsou z hygienického hlediska méně vhodné. Také samozřejmě kritizují kombinaci obilovin a ovoce, případně dalších sladidel, která při společném trávení způsobují kvašení a tělu odebírají více minerálů, než kolik se jich ze samotných surovin získá.
Nutriční přínos müsli
I přes názory různých stravovacích směrů faktem zůstává, že z nutričního hlediska je müsli velice výživnou potravinou. Ovesné vločky (nejčastěji v něm obsažené) dodají tělu spoustu vlákniny, vitamínů, minerálů a stopových prvků. Bohatým zdrojem na tyto látky jsou také přítomná semínka a oříšky, které navíc dodávají tělu prospěšné tuky a hodnotné bílkoviny.
Energeticky bohaté je také sušené ovoce, které často konzumují sportovci a studenti, aby rychle a zdravě doplnili energii a zbystřili mozek.
Müsli tyčinky, tak jak je známe jsou navíc často obohaceny o tzv. maltodextrin, složitý cukr, který ale slouží jako rychlý zdroj energie. Takové tyčinky jsou pak vhodné pro sportovce i těžce pracující, kteří potřebují rychle dodat energii putující rovnou do svalů, ale zároveň nezatížit svůj trávicí systém.
Zdravotní přínos müsli
Ve vyjmenování kladů jednotlivých složek tohoto výrobku bychom mohli pokračovat dál Tak například:
Oves
- Pomáhá snižovat škodlivý LDL cholesterol a naopak zvyšuje hodnoty dobrého HDL cholesterolu.
- Prokazatelně snižuje krevní tlak.
- Tlumí zvýšenou činnost štítné žlázy.
- Uklidňuje při přepracování a stresu, pomáhá léčit neurózy a nervově oslabené.
- Stabilizuje krevní cukr, to znamená, že je vhodný pro diabetiky, kteří s jeho pomocí mohou dlouhodobě snižovat dávky inzulínu.
Slunečnice
- Pomáhá při nemocech srdce (vhodné je sníst každý den dvě lžíce semínek).
- Velmi vhodné je ji konzumovat při onemocněních kůže různými ekzémy a frunkulózou.
Vlašské ořechy (podobně jako i další druhy ořechů)
- Jsou bohaté na vitamíny B1,B3 a B6 a vápník a mají velký přínos pro centrální i periferní nervový systém.
- Pro vegetariány a vegany jsou výbornou náhražkou masa, protože obsahují plnohodnotné bílkoviny a přínosné tuky.
- Jsou výborným zdrojem zinku, který se podílí na dobré imunitě, ale také zdravých vlasech, pokožce a nehtech.
Sušené ovoce
- Je výborným zdrojem energie a vlákniny. Sušené švestky jsou navíc lehce projímavé.