Těstoviny nejsou zdaleka takovým dietním prohřeškem, za jaký je někteří dietáři stále považují. Naopak některé druhy jsou pro hubnutí víc než vhodné a navíc obsahují cenné minerální látky.
Těstoviny patří mezi základní potraviny, bez kterých si už málokdo dokáže představit svůj běžný jídelníček. A při jejich konzumaci navíc nemusíme mít výčitky z porušování zásad zdravého stravování.
Těstoviny jsou zdravé
Těstoviny obsahují sice hodně sacharidů, ale paradoxně nejsou zdaleka tolik kalorické. Sto gramů vařených těstovin obsahuje asi 600 kJ, sacharidů mají přibližně stejně jako rýže. Jejich velkou dietní výhodou je nízký glykemický index, takže dodávají tělu energii pomalu a dlouho, proto budete mít dlouho pocit sytosti.
Důležité je si hlídat, co k těstovinám jíme. Při dietě zapomeňte na smetanové omáčky, kečup a sýr a naopak vybírejte grilovanou či spařenou zeleninu nebo tuňáka.
Těstoviny navíc obsahují spoustu tělu prospěšných látek, jako je draslík, hořčík, fosfor a vápník. Mají také nízký obsah tuků a jsou bohaté na uhlovodíky, škrob a vápník.
Kvalitní těstoviny nemusí být zdaleka drahé. Vybírejte hlavně podle základních surovin:
- Pšenice – řada druhů těstovin se vyrábí výhradně z krupičkové mouky z tvrdé pšenice, některé jsou z různých směsí. Používá se i celozrná mouka, takové těstoviny jsou pro dietu nejvhodnější.
- Pitná voda
- Sůl – obsah soli by měl být nanejvýš jedno procento.
- Slepičí vejce – pokud jde o těstoviny vaječné.
- Přísady – mléko nebo mléčná bílkovina, sušené droždí a vitamíny, rostlinná či potravinářská barviva. Některé těstoviny navíc mohou být ochucené různým kořením.
Každé další přísady jsou v těstovinách navíc a snižují jejich důvěryhodnost.