Menu
WomanOnly
Zdravá výživa a stravování

Proč nejíst pečivo? Geneticky modifikované obilí a plesnivá mouka

Adéla Beranová

Adéla Beranová

5. 8. 2014

Hlavním důvodem proč nejíst pečivo je jeho nezdravé složení. Zvlášť škodlivé je sladké pečivo, omezit bychom měli ale všechny druhy, včetně těch celozrnných.

Pečivo jíme hlavně z lenosti

Mouka je relativně levná a dostupná a navíc docela dobře zasytí. Navíc je pohodlnější sáhnout po rohlíku než si připravovat zdravější jídlo. Jedení pečiva je ale hlavně záležitostí zvyku než nutnosti. Omezit příjem moučných výrobků může každému jedině prospět, protože to člověka donutí vyjet ze svých kolejí a zajímat se o tom, co zdravějšího by mohl jíst.

V pečivu není nic dobrého

Problém pečiva spočívá hlavně v jeho složení. Mouka, tuk a někdy také cukr jsou důvodem, proč by ho lidé neměli konzumovat pravidelně a ve velkém množství.

Druhá potíž spočívá v samotné mouce. V minulosti nebylo obilí geneticky modifikované, ani zvlášť šlechtěné a mlynáři ho nenechávali plesnivět v gigantických silech, jaká jsou teď k vidění na okrajích velkých měst. V dnešním ve velkém obratu se navíc do pečiva přidávají nejrůznější barviva, stabilizátory a další přísady.

Nejhorší jsou koblihy

Vyloženě zdraví škodlivé je sladké pečivo. Spojení bílé mouky, cukru a tuku vytváří kombinaci, která vede nejen k rychlému přibývání na váze, ale také k výraznému rozkolísání hladiny krevního cukru.

Hned v závěsu za koblihami a koláčky jsou výrobky z listového těsta jako jsou croissanty, plněné šátečky a podobně. Nemenší problém způsobí vašemu tělu bílé rohlíky, bagety, světlý pšeničný chléb.

Ideální pečivo neexistuje, celozrnné neškodí

Ze všech druhů je nejpřijatelnější celozrnné pečivo z pšeničné, žitné nebo špaldové mouky nebo takzvané knäckebroty.

Když už přece jen chcete pečivo jíst, ale aspoň nepřibrat, dopřejte si ho v první polovině dne a navečer na něj zapomeňte. Večer nejezte ani knäckbroty či celozrnné pečivo, které obsahuje velké množství sacharidů.

Ohodnoťte tento článek:
0
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Proč nejíst pečivo? Geneticky modifikované obilí a plesnivá mouka