Každý z nás byl určitě alespoň jednou ve fast foodu na nějakém tom „pořádném“ hamburgeru. Někomu přirostl k srdci a jednou za čas si na něj zajde, jiní už by se do rychlého občerstvení nevrátili. Ale i když jste milovníci hamburgerů, neměl by se stát pravidelnou součástí vašeho jídelníčku. Ptáte se proč? Odpovíme vám hned pěti důvody!
Není hamburger, jako hamburger
Pokud jste jedna z těch, která hamburgery miluje a jednou za čas si ho prostě musí dopřát, pak na něj rozhodně nechoďte do fast foodu. Zajděte si do pravé hamburgrárny, kde vám ho připraví z prvotřídního mletého masa, čerstvých surovin a křupavé zeleniny. Hamburgery jsou sice dražší, ale budete vybírat z nepřeberného množství druhů a všechny budou mít vysokou kvalitu.
Naproti tomu hamburgery za dvacku z fastfoodů jsou naprostá katastrofa. Prodejci i zákazníci si vychvalují nízkou cenu a rychlost, se kterou jídlo dostanete. Ovšem cena za to je taková, že hamburger není dobrý a ani dobře nevypadá. Navíc když začnete pátrat po tom, z čeho se vlastně vyrábí, nestačíte se divit. Možná proto po tom mnoho lidí raději nepátrá.
Hamburger plný cholesterolu
Cholesterol je jako takový velmi prospěšný pro náš organismus, ale pouze v malém množství. Toto přiměřené množství překročíte už jenom tím, že si dáte jeden nekvalitní hamburger, a to hned několikanásobně. Je to proto, že se hamburgerové maso připravuje na velkém množství přepáleného tuku, který je cholesterolu plný. Pokud si tedy chcete dopřát zdravější hamburger, nechte si maso ugrilovat.
Všudypřítomná sůl
Přesolené jídlo je vlastně takový typický znak fast foodu. Přesolené hranolky, nebo chipsy můžete poznat na první pohled, protože se v soli doslova koupou. U hamburgerů to však nebudete mít tak jednoduché. Přidávají do nich totiž velké množství stabilizátorů a ochucovadel, která slanost zamaskují. Věřte ale, že je v hamburgeru tolik soli, že byste s ní mohla posypat chodník.
Kalorií příliš i pro vrcholového sportovce
Jeden hamburger, a to i ten kvalitní, obsahuje až 1000 kcal. V nekvalitních hamburgerech se však vyskytují kalorie, které naše tělo neumí nijak smysluplně využít, a tak nám nedodá žádnou závratnou energie, pouze se přemění na tuk. Pokud si dáte hamburger z pravých a kvalitních surovin, bude zdrojem lepší energie než třeba svíčková se šesti. Nakládejte se svým tělem rozumně a jezte pouze kvalitní potraviny, ne fast food.
Fastfood hamburger je dílem vědců
Výroba hamburgeru ve fast foodu je čistá chemie. Jednotlivé společnosti si najímají nespočet vědců, kteří pro ně vyvíjejí nové a nové přísady, které simulují chutě opravdových ingrediencí. Obchodníkům pak stačí, aby přísady hamburgeru dobře vypadaly a zbytek za ně už udělá chemie. S přírodními složkami se tedy v „rychlých hamburgerech“ můžete rovnou zapomenout.
Hormony, které do těla nepatří
Hormony obsažené v nekvalitním mase do hamburgerů jsou nebezpečné především pro dospívající teenagery. Těm ovšem tento typ stravy chutná nejvíce. Proto byste měla dohlédnou na to, aby se jím neládovali v jednom kuse. Samozřejmě pokud zajdou na hamburger jednou za měsíc, ničemu to neuškodí.
Pokud by však vaše děti konzumovaly hamburgery a jiný fast food příliš často, mohlo by dojít k nadměrnému hromadění určitých nežádoucích hormonů v jejich těle. Tímto tématem se zabývá čím dál tím více věděckých studií a zanedlouho se dozvíme v jaké míře opravu hormony z jídla ovlivňují náš život.