Menu
WomanOnly
Apetit

Recept: Cizrna na 3 způsoby. Proč dát této luštěnině šanci?

Příprava cizrny neboli římského hrachu je časově náročnější, nicméně její lahodná chuť a účinky na zdraví nám dlouhé čekání spolehlivě vynahradí. Co cizrna obsahuje? Je vhodná pro celiaky? A jak cizrnu vařit a připravit, aby chutnala co nejlépe?

Co cizrna obsahuje?

Cizrna je považována za superpotravinu, jelikož je velmi bohatá na vitamin B6, který podporuje celkovou obranyschopnost organismu. Obsahuje také velké množství vitaminu B15, jenž podporuje zdraví cév a jater. Cizrna je dále zdrojem rostlinných proteinů, vlákniny, zinku, železa, kyseliny listové a fosfátů.

Mezi příznivé účinky cizrny patří podpora trávení, podpora imunitního systému, vyrovnání hladiny cukru v krvi, udržování optimální hladiny cholesterolu a snížení vysokého krevního tlaku. Působí jako účinná prevence proti civilizačním chorobám, má pozitivní vliv na vzhled pokožky a zamezuje přejídání, jelikož se po její konzumaci cítíme dlouho sytí. Cizrna neobsahuje lepek, což je dobrá zpráva pro každého, kdo dodržuje bezlepkovou dietu.

Jak cizrna prospívá zdraví a hubnutí. Víme, proč ji zařadit do jídelníčku

Jak cizrnu vařit?

Mnoho receptů z cizrny obsahuje cizrnu v plechovce, s níž je příprava pokrmů pochopitelně mnohem jednodušší. Z hlediska výživové hodnoty a chuti se varianty neliší, poměrně velký rozdíl však zaznamenáme v ceně. Záleží tedy na vás, zda upřednostníte čas, nebo peníze. Sušená cizrna se dá bez problému nahradit cizrnou z plechovky a naopak.

Pokud jste se rozhodli pro sušenou cizrnu, bude se vám hodit následující návod na její vaření. Cizrnu je nejprve potřeba namáčet, a to po dobu alespoň 12 hodin. Ve vodě cizrna nabyde zhruba na dvojnásobek svého původního objemu, proto je nutné použít dostatečně velkou nádobu a přidat dostatek vody. Měknutí cizrny trochu urychlíte, když do vody přidáte špetku jedlé sody. Vodu alespoň dvakrát denně vyměňte.

Další krok spočívá ve slití a propláchnutí cizrny. Také se podíváme, zda neuvidíme nějaká příliš tmavá zrna, a případně je odstraníme. Cizrnu zalijeme čistou vodou a přivedeme k varu. Uvařit cizrnu trvá zpravidla jednu až dvě hodiny, nicméně nepochybíte, když ji necháte vařit o hodinu dvě déle. Nemusíte mít strach, rozvařit cizrnu je poměrně náročné. Vařte ji zkrátka tak dlouho, až vám bude její konzistence vyhovovat.

Vodu rozhodně nesolte. Sůl by mnohonásobně prodloužila dobu vaření, která je už tak poměrně dlouhá. Pokud cizrnu vaříte dlouhé hodiny, voda zhoustne a může připomínat sliz. Neděste se toho, je to normální.

Osvědčené recepty s cizrnou

Teď už se pojďme přesunout ke konkrétním receptům na cizrnu. Nejčastěji se z cizrnou setkáváme v pokrmech arabské kuchyně, skvělá však bude i v kombinaci s ne zcela orientálními potravinami. Jak na cizrnu pečenou v troubě, cizrnu na paprice nebo cizrnovou pomazánku zvanou hummus?

Proč je tak důležitý draslík a co nám může způsobit jeho nedostatek?

Cizrna pečená v troubě

Pečená cizrna představuje extra jednoduchý, ale zároveň efektní pokrm. Můžete si ji dát například místo smažených bramborových lupínků, oproti nimž má cizrna o poznání lepší výživové hodnoty.

Ingredience:

  • 2 hrnky cizrny v suchém stavu
  • 4 lžíce oleje (olivový, sezamový apod.)
  • chilli
  • garam masala
  • sůl

Postup:

  1. Cizrnu necháme máčet alespoň 12 hodin a poté ji uvaříme v neosolené doměkka. Vaření bude trvat zhruba 2 hodiny.
  2. Uvařenou cizrnu slijeme a necháme oschnout. Poté ji posypeme kořením, zalijeme olejem, osolíme a dobře promícháme.
  3. Ochucenou cizrnu rozprostřeme na plech s pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 45 minut. Během pečení cizrnu občas promícháme.

Počet porcí: 4
Obtížnost: snadné
Doba přípravy: 45 minut (+ cca 14 hodin příprava cizrny)

Lahodná cizrna na paprice

Cizrnu na paprice se smetanou lze považovat za vegetariánskou obdobu kuřete na paprice. Nejlépe chutná s těstovinami, například s penne nebo vřeteny.

Ingredience:

  • 250 g cizrny v suchém stavu
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany na vaření
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce sladké mleté papriky (lze zčásti nahradit pálivou)
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Cizrnu namočíme na aspoň 12 hodin do vody. Poté ji propláchneme a dáme na 2 hodiny vařit do neosolené vody.
  2. Ve větším hrnci rozehřejeme olivový olej a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli. Až zesklovatí, posypeme ji mletou paprikou a chvíli restujeme. Nesmíme však papriku spálit, protože by zhořkla. Přidáme uvařenou cizrnu a prolisovaný česnek, zalijeme vývarem, osolíme a vaříme 15 minut.
  3. Vypneme zdroj tepla a k cizrně na paprice vmícháme smetanu. Dochutíme solí, černým pepřem a podáváme s těstovinami.

Počet porcí: 4
Obtížnost: snadné
Doba přípravy: 90 minut (+ cca 14 hodin příprava cizrny)

Probiotika, prebiotika a laktobacily. Vyznáte se v nich?

Pikantní hummus

Hummus, který mezi recepty z cizrny rozhodně nesmí chybět, je předkrm pocházející z východního Středomoří a tradičně se podává s chlebem pita. Jeho základem je cizrna, která se rozmixuje společně se sezamovou pastou tahini, římským pepřem a dalšími ingrediencemi – nejčastěji se přidává citronová šťáva, olivový olej a česnek. Příprava této zdravé pomazánky je velmi snadná a rychlá (nepočítáme-li dobu potřebnou na přípravu samotné cizrny).

Ingredience:

  • 250 g cizrny v suchém stavu
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce tahini
  • 2 stroužky česneku
  • šťáva z půlky citronu
  • 1/4 lžičky citronové kůry
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 zarovnaná lžička chilli vloček
  • nálev z cizrny
  • sůl
  • čerstvý koriandr na ozdobu

Postup:

  1. Cizrnu namočíme na alespoň 12 hodin do vody a poté ji dáme vařit na 2 až 6 hodin do neosolené vody. Vodu z cizrny si schováme.
  2. Cizrnu a všechny další ingredience dáme do robotu. Přilijeme asi 1/4 hrnku nálevu a mixujeme.
  3. Pokud je hummus příliš hustý, přilijeme více cizrnového nálevu a opět promixujeme.
  4. Hotový hummus ozdobíme čerstvým sekaným koriandrem, zakápneme olivovým olejem a podáváme s pitou.

Počet porcí: 4
Obtížnost: snadné
Doba přípravy: 15 minut (+ cca 14 hodin příprava cizrny)

Ohodnoťte tento článek:
5
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Recept: Cizrna na 3 způsoby. Proč dát této luštěnině šanci?