Bramborové placky jsou majstrštyk našich babiček. To ale neznamená, že byste se do nich nemohly pustit i vy. Babičky se jistě podělí o pár tajných tipů, jak je přivést k dokonalosti.
Existuje řada způsobů, jak připravit bramborové placky. Jedna z variant je z vařených brambor. Kromě nich budeme potřebovat pouze mouku a sůl. Takové placky jsou známé také jako lokše, které jsou typické pro oblast jižní Moravy a Slovenska.
Využití těchto placek je mnoho. Můžete si je dát jen tak s nastrouhanými jablky a tvarohem či povidly, podobně ve slané verzi se zelím a uzeninou, které můžete přidat rovnou do placek ještě před smažením. Lokše lze také přikusovat k polévce nebo je využít jako přílohu třeba ke guláši.
Recepty na bramboráky. Zkuste tradiční recept nebo variantu z cukety či s vločkami
Postup přípravy
- Brambory ve slupce dáme vařit do osolené vody. Lepší je to udělat už den předem, ale nutné to není.
- Uvařené brambory necháme vychladnout, poté je zbavíme slupky a nastrouháme nahrubo. Osolíme, vmícháme mouku a vypracujeme těsto. Nesmí lepit a musí být tvárné.
- Nyní máme dvě možnosti. Pokud chceme připravit tradiční lokše, uděláme z těsta váleček, nakrájíme ho na menší kousky a z každého vyválíme velkou tenkou placku podobnou palačince. Pokud máme radši placky menší, odebereme z těsta vždy jen kousek, který vyválíme, ale ne úplně natenko.
- Placky smažíme tradičně na kamnech, klidně ale na pánvi. Můžeme je smažit jak nasucho, tak i na oleji. Tip: Pokud nám placky zbydou, můžeme je nakrájet na proužky a podávat s domácím vývarem jako zavářku.