Odpůrci cibule prominou, tuhle polévku prostě nemůžeme vynechat. Je totiž nejen snadná a rychlá, ale navíc až překvapivě vynikající. Přesvědčte se sami.
Že je cibulová polévka specialitou jen francouzské kuchyně? Ale kdeže, i Česko má ve svých tradičních receptech tuto dobrotu. Šťastlivci možná doma najdou recept po babičce, pro ostatní ho máme my.
Recept jde skvěle obměňovat – můžete podle něj udělat jak klasickou, tak krémovou polévku. Záleží, na kterou budete mít zrovna chuť. V každém případě nezapomeňte na pečivo a tučnější sýr, s nimiž se polévka podává.
Na 4 porce:
- 2 lžíce másla
- 500 g cibule
- 1 l domácího vývaru
- 3 lžíce bílého vína
- sůl, pepř
- 100 g goudy
- pečivo
5 důvodů proč jíst cibuli aneb za těch pár slz to stojí
Cibulová polévka od babičky postup:
1. Na másle necháme zesklovatět cibulku nakrájenou na půlkolečka. Když začne zlátnout, zalijeme ji vývarem. Přivedeme k varu a vaříme asi čtvrt hodiny.
2. Poté přidáme víno a ochutíme polévku solí a pepřem. Ve vaření pokračujeme dalších pět minut. Pokud nám vadí kousky cibule, můžeme následně polévku rozmixovat tyčovým mixérem.
Tip: Polévku lze snadno vytvořit i v krémové podobě. Stačí na závěr přilít kelímek sladké smetany a ještě dvě minuty povařit.
3. Polévku podáváme s pečivem a nastrouhaným sýrem. Bagetku nebo chléb můžeme dát do misky či talíře jako první, zalít polévkou a tu posypat sýrem. Pečivo se sýrem navrchu můžeme ale také přidat už do plného talíře – tak se nám alespoň celé nerozmočí.