Menu
WomanOnly

Recept na cibulovou polévku od babičky. Zavzpomínejte na dětství

Odpůrci cibule prominou, tuhle polévku prostě nemůžeme vynechat. Je totiž nejen snadná a rychlá, ale navíc až překvapivě vynikající. Přesvědčte se sami.

Že je cibulová polévka specialitou jen francouzské kuchyně? Ale kdeže, i Česko má ve svých tradičních receptech tuto dobrotu. Šťastlivci možná doma najdou recept po babičce, pro ostatní ho máme my.

Recept jde skvěle obměňovat – můžete podle něj udělat jak klasickou, tak krémovou polévku. Záleží, na kterou budete mít zrovna chuť. V každém případě nezapomeňte na pečivo a tučnější sýr, s nimiž se polévka podává.

Na 4 porce:

  • 2 lžíce másla
  • 500 g cibule
  • 1 l domácího vývaru
  • 3 lžíce bílého vína
  • sůl, pepř
  • 100 g goudy
  • pečivo

5 důvodů proč jíst cibuli aneb za těch pár slz to stojí

Cibulová polévka od babičky postup:

1. Na másle necháme zesklovatět cibulku nakrájenou na půlkolečka. Když začne zlátnout, zalijeme ji vývarem. Přivedeme k varu a vaříme asi čtvrt hodiny.

2. Poté přidáme víno a ochutíme polévku solí a pepřem. Ve vaření pokračujeme dalších pět minut. Pokud nám vadí kousky cibule, můžeme následně polévku rozmixovat tyčovým mixérem.

Tip: Polévku lze snadno vytvořit i v krémové podobě. Stačí na závěr přilít kelímek sladké smetany a ještě dvě minuty povařit.

3. Polévku podáváme s pečivem a nastrouhaným sýrem. Bagetku nebo chléb můžeme dát do misky či talíře jako první, zalít polévkou a tu posypat sýrem. Pečivo se sýrem navrchu můžeme ale také přidat už do plného talíře – tak se nám alespoň celé nerozmočí.

Ohodnoťte tento recept:
0
Právě čtete

Recept na cibulovou polévku od babičky. Zavzpomínejte na dětství