Advent je již skoro za dveřmi a s ním i pečení cukroví. Chystáte se letos na perníčky? V tom případě se neobejdete bez receptu na bílkovou polevu, která je pro jejich zdobení nezbytná. Poradíme, jak na to, aby se povedla na první pokus.
Jak se dělá bílková poleva na perníčky a další cukroví?
Příprava bílkové polevy na vánoční perníčky a jiné druhy cukroví je velmi rychlá a jednoduchá. Doporučujeme všechny ingredience vyšlehat pomocí elektrického šlehače, s jehož pomocí lze během dvou tří minut dosáhnout požadované konzistence.
A jak hustá by bílková poleva na cukroví měla být? To záleží především na tom, zda pomocí ní chceme vytvářet jemné linky, nebo jí naopak potírat větší plošky. Bílková poleva na tenké linie by měla takzvaně tvořit špičky, to znamená, že ze šlehače nestéká. Poleva, kterou použijeme například na potření perníkové chaloupky, může být o něco málo řidší.
Postup přípravy
- Cukr prosejeme do misky. Přidáme všechny ostatní ingredience, tedy bílek, škrob a citronovou šťávu.
- Šleháme šlehačem na nejvyšší otáčky, dokud poleva nezhoustne. Pokud je příliš řídká, přisypeme moučkový cukr, pokud je naopak moc hustá, naředíme ji šťávou z citronu.
- Bílkovou polevu hned použijeme na zdobení perníčků nebo jiného cukroví. Kromě cukrářského sáčku se špičkou o průměru 1 mm se nám bude hodit také párátko, pomocí kterého vytvoříme skutečně tenké linky.
- Pokud chceme bílkovou polevu uchovávat v ledničce, nejdřív ji dobře zakryjeme potravinářskou folií, popřípadě ji necháme ve zdobicím sáčku.