Slyšeli jste někdy o detoxikačních účincích kvašené zeleniny? Perfektně pročišťuje organismus, proto by bylo vhodné ji pravidelně konzumovat. Můžete si ji připravit doma velmi jednoduše podle našeho receptu.
Kvašená zelenina zbaví játra toxinů
Kvašenou zeleninu by měli jíst zejména lidé, kteří potřebují pročistit játra. Ta máme v dnešní době zatížená skoro všichni, přestože nekonzumujeme alkohol vůbec nebo v minimální míře. Toxicky zatížená játra jsou typická pro lidi s alergickými chorobami a také pro ty, kteří žijí v permanentním stresu. Nervozita a zlost také dokážou poškodit játra, přestože se nám to může zdát nepravděpodobné.
Kvas z červené řepy je výborný ruský lék na očistu jater
Chutně, levně, zdravě
Dá se vyrábět ze všech druhů zeleniny nebo zeleninových směsí. Je to jednoduché, dobré a levné. Doporučuje se kombinovat maximálně 5 druhů surovin, aby je naše tělo dokázalo zpracovat. Vhodná je například mrkev, celer, cibule, paprika, zelí, ale i květák, cuketa, červená řepa nebo rajčata.
Recept na domácí kvašáky. Vyzkoušejte kvašené okurky a nebudete chtít jiné
Jak na kvašenou zeleninu?
Postup je velmi snadný. Zelenina se nakrájí nebo nastrouhá nahrubo a přidají se 2 dkg soli na 1 kg zeleniny. Podle chuti se ještě může přidat různé koření nebo bylinky jako česnek, petrželová nať, bazalka, křen, do červené řepy je dobrý fenykl.
Směs se zamíchá a nechá 2 hodiny odstát. Pak se plní do zavařovacích sklenic a velmi těsně se napěchuje. Není vhodné používat sklenice se šroubovacím uzávěrem. Na sklenice položíme víčka a zavíračkou je upevníme.
Zavařování zeleniny od A až po Z
Po zhruba dvou až třech dnech nastane velmi intenzivní kvašení. Šťáva může vytékat otvorem mezi dírkami ve víčku, proto sklenice umístěte na tác nebo jinou podložku. Po čtrnácti dnech je zelenina vhodná ke konzumaci. Sklenice lze skladovat v ledničce libovolně dlouho po otevření, protože takto upravená zelenina se nekazí.