Tento jednoduchý recept potěší nejen všechny milovníky cuket, ale i vegetariány. Sezóna cuket a lilků již končí, a tak je nejvyšší čas vyzkoušet tento netradiční recept na cuketovo-smetanovou omáčku.
Cuketa je sama o sobě velice zdravá. Má minimální obsah kalorií a vysoký obsah minerálů. Příznivě působí na srdce, ledviny i na trávicí ústrojí. Zhruba před dvaceti lety byla raritou, považována spíše za náhradu okurky, avšak dnes si své místo v kuchyni našla, pyšní se oblibě a má skvělé uplatnění.
Postup přípravy
- Těstoviny uvaříme podle návodu. Jaký druh vyberete záleží na vaší chuti a fantazii.
- Do středně velkého hrnce nalijeme trochu olivového oleje. Na drobno nasekanou cibuli zpěníme, přidáme jeden stroužek nakrájeného česneku a cuketu, kterou jsme si předem nakrájeli na kostičky a zbavili střední dužiny.
- Cuketu osolíme (aby pustila trochu vody) a okořeníme. Dusíme do měkka asi 10-15 minut, pokud se cuketa zdá stále tvrdá, přilijeme trochu vody a dusíme dokud nezměkne.
- Smícháme smetanu se zakysanou smetanou a přidáme 2 lžíce hladké mouky. Dobře rozmícháme, přidáme do hrnce a krátce povaříme.
- Mezitím si nakrájíme šunku na drobné kostičky a opražíme na pánvi s olivovým olejem.
- Vše je hotové a můžeme podávat jako variantu se šunkou či bez šunky pro vegetariány. Zdobíme strouhaným parmazánem.