Kuřecí tikka masala je pokrm sestávající z opečeného, předem marinovaného kuřete a pikantní krémové omáčky. Její původ je nejasný, nicméně předpokládá se, že vznikla v indické, popřípadě bangladéšské komunitě ve Velké Británii. Připravte si tuto kořeněnou, ale přitom jemnou dobrotu s rýží basmati.
Kuřecí tikka masala s rýží
Délky receptu na tikka masala se neděste – obsahuje velké množství koření, které je navíc potřeba jak na maso, tak na omáčku. Tikka masala se obvykle podává s rýží, výborná však bude také s tradičním indickým chlebem naan.
Kuřecí tikka masala je poněkud náročnější z hlediska logistiky. Je určitě dobré si předem naplánovat, kdy začít s přípravou omáčky, kdy se pustit do vaření rýže apod. Nicméně jakmile toto zvládnete, máte nejtěžší úkol za sebou.
Postup přípravy
- Začneme marinádou na maso. V míse smícháme všechny uvedené ingredience a do této směsi naložíme kuřecí prsa nakrájená na větší kousky. Uzavřeme a dáme do lednice na alespoň dvě hodiny. Nejlepší je marinádu připravit den předem a maso nechat naložené přes noc.
- Troubu rozpálíme na 200 °C. Pekáček vymažeme olejem a rozložíme do něj maso i s marinádou. Pečeme 20 až 25 minut, v polovině pečení můžeme maso obrátit.
- V mezičase se pustíme do omáčky. Cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme ji na rozpáleném oleji. Zhruba po 5 minutách přidáme prolisovaný česnek, zázvor, kari, římský kmín a kurkumu. Restujeme přibližně minutu a dáváme pozor, abychom koření nespálili.
- Přidáme rajčata nakrájená na drobné kostičky, rajčata z plechovky, bobkový list, chilli, kardamom a badyán. Nakonec vmícháme smetanu a dochutíme velkou špetkou soli. Vaříme 20 minut, poté v případě potřeby osladíme trochou cukru.
- Basmati rýži připravíme podle návodu.
- Hotové maso přidáme do omáčky a vše společně ještě krátce povaříme. Podáváme s rýží a čerstvým koriandrem.