Chutnají vám utopenci? Recept není složitý, a tak si tuto hospodskou delikatesu můžete vychutnat i doma. Nakládání utopenců má u nás dlouhou tradici. Samotná příprava vůbec netrvá dlouho – a pak už jen zbývá čekat…
Jak udělat lák na utopence? Nálev je základ pokrmu
Nejlepší lák na utopence dá zákonitě vzniknout nejlepším utopencům. Příprava nálevu je velmi důležitý proces, ale bát se ho nemusíme. Držte se receptu a co se týče koření, důvěřujte svému čichu. Starou osvědčenou klasikou v nálevu je pepř, nové koření a bobkový list.
Uvařte si nálev na utopence. Recept není složitý
Připravte si vodu a ocet v poměru 3:2, nalijte obojí do hrnce a dejte vařit. Přisypte lžičku soli a špetku cukru a lák správně okořeňte. Různé recepty doporučují různé druhy koření, záleží na chuťové kombinaci s dalším obsahem sklenice. Po pěti minutách vaření nechte lák vychladnout.
Jak naložit utopence?
Oloupejte špekáčky, rozpůlte je a po stranách je nakrojte. Připravte si také zeleninu podle vybraného receptu a nakrájejte ji. Do sklenice tyto ingredience rovnejte ve vrstvách na střídačku podle druhu, dokud nebude plná. Poté vše zalijte už studeným lákem včetně koření v něm obsaženého. Někdy se do sklenice přidává také koření čerstvé. Nechte utopence týden odstát v lednici.
A co všechno můžeme k buřtům přidat? Připravili jsme pro vás 7 různých variant utopenců, které si můžete zkusit doma vytvořit. Můžete se jimi také nechat inspirovat k experimentům a vyvinout vlastní jedinečný recept.
Recepty odpovídají cca 4 porcím a u každého pro přehlednost najdete také konkrétní složení nálevu.
Klasičtí utopenci s paprikou a okurkami
Základní recept pro ty z vás, kteří se nechtějí pouštět do inovací. Jednoduší utopenci podle hesla “méně je někdy více”.
Nálev na utopence:
- voda
- 300 ml octa
- špetka pepře
- lžíce oleje
- 2 lžičky soli
- špetka cukru
- 2 bobkové listy
- trochu nového koření
Utopenci:
- 7 špekáčků s vysokým obsahem masa
- 3 cibule
- 2 kapie
- 200 g kyselých okurek
Recept na utopence se zelím
Kysané zelí před naložením do sklenice zbavte původního nálevu. Stejně jako zeleninu a špekáčky, i zelí nakrájejte na menší kousky, aby se s ním lépe pracovalo.
Nálev na utopence:
- voda
- 200 ml jablečného octa
- 100 ml balsamikového octa
- 3 lžičky cukru
- lžička soli
- 10 kuliček pepře
- pár kuliček nového koření
- špetka chili prášku
- 1-2 bobkové listy
Utopenci:
- 5-7 kvalitních špekáčků
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 400 g kysaného zelí
- 1 střední okurka
- 1 kapie
Žižkovští utopenci: hořčice, česnek a mrkev
Buřty po boku nakrojíme a vzniklý řez vymažeme hořčicí. Dovnitř také vložíme plátek kyselé okurky.
Nálev na utopence:
- voda
- 250 ml octa
- lžíce celého pepře
- 3 bobkové listy
- 7 kuliček nového koření
- lžička cukru
- lžička soli
Utopenci:
- 10 špekáčků
- 3 feferonky
- 30 g strouhané mrkve
- 4 kyselé okurky
- 6 stroužků česneku
- 4 cibule
Utopenci s pivem
Špekáčky můžete pro efekt podélně rozpůlit a naplnit cibulí. Pohromadě je udrží stará dobrá špejle.
Nálev na utopence:
- 100 ml vody
- 0,5 l černého piva
- 100 ml octa
- lžička soli
- 5 bobkových listů
- lžička celého pepře
- lžička nového koření
Utopenci:
- 10 špekáčků
- 3 cibule
- 2 lžíce hořčice
Dietní utopenci – varianta pro opatrné
Díky sníženému množství tuku v tomto receptu si utopence můžou čas od času dopřát i lidé držící dietu.
Nálev na utopence:
- voda
- 300 ml jablečného octa
- špetka soli
- 10 kuliček pepře
- pár kuliček nového koření
- špetka sladké papriky
- bobkový list
Utopenci:
- 250 g párků nebo 100 g špekáčků
- 1 cibule
- snítka kopru
- 3 feferonky
- 4 vejce uvařená natvrdo a oloupaná
Utopenci z vajec nejen pro vegetariány
Nakládaná vejce jsou populárním pokrmem, který zdaleka není jen vegetariánskou náhražkou buřtů. Mohou zaujmout také toho, kdo má chuť vykročit ze zóny tradičních utopenců.
Nálev na vejce:
- voda
- 300 ml vinného octa
- špetka pepře
- bobkový list
- 4 kuličky jalovce
- lžička soli
- 4 hřebíčky
Utopenci:
- 8 uvařených a oloupaných vajec
- stroužek česneku
- 3 cibule
- snítka kopru
- 3 beraní rohy
Vegan utopenci
Recept na utopence funguje i s rostlinnými náhražkami masa. Kupte si veganské špekáčky nebo párky, které vám chutnají, a zkuste jimi nahradit klasické buřty.
Nálev na utopence:
- voda
- 250 ml octa
- 3 lžíce kvalitního oleje
- 2 lžíce hořčice
- lžíce chili omáčky
- bobkový list
- 6 kuliček pepře
- 6 kuliček nového koření
Utopenci:
- 8 sojových či jiných vegan párků
- 3 cibule
- 50 g oliv
- 2 beraní rohy