Pokud jste milovníkem thajské kuchyně, jistě pad thai neboli „thajské smažené“ dobře znáte. Jedná se o tradiční pokrm ze smažených rýžových nudlí, které jsou obvykle doplněné vajíčky a dalšími přísadami, například masem nebo zeleninou. Připravte si domácí pad thai s kuřecím masem a arašídovou omáčkou, pad thai ve veganské verzi s tofu a zeleninou či pad thai s krevetami.
Pad thai s kuřecím masem a arašídovou omáčkou
Thajský pokrm pad thai je velmi variabilní – můžeme jej připravit s různými druhy masa a zeleniny, záleží tedy především na tom, co nám chutná a co zrovna máme doma. Sázkou na jistotu je pad thai s kuřecím masem, do kterého se skvěle hodí houby shiitake, kari pasta, sójové klíčky a několik druhů zeleniny.
Postup přípravy
- Rýžové nudle uvaříme dle návodu. Kuřecí maso nakrájíme na proužky, papriku na menší kousky, cibuli a česnek nadrobno. Pórek očistíme a nakrájíme na kolečka.
- Připravíme si arašídovou omáčku – arašídy opražíme na pánvi na trošce oleje a osolíme. V pánvi rozehřejeme kokosový olej, přidáme kousek zázvoru, nadrobno nakrájenou červenou cibuli, cukr a chilli papričku. Přilijeme kokosové mléko a vaříme 10 minut. Nakonec směs rozmixujeme na omáčku.
- V pánvi (ideálně wok) rozpálíme olej a přidáme kuřecí maso. Po pár minutách smažení vmícháme kari pastu a ještě chvilku restujeme.
- Přidáme cibuli, česnek, papriku, pórek a houby a po chvíli také uvařené rýžové nudle. Osolíme dle potřeby a dochutíme trochou chilli.
- Po chvíli odhrneme směs ke kraji a na volné ploše pánve osmažíme rozšlehaná vejce. Vše dobře promícháme.
- Na závěr do pad thai vmícháme sójové klíčky a podáváme společně s arašídovou omáčkou.
Vegan pad thai s tofu
Základem tradičního pad thai jsou kromě rýžových nudlí také smažená vejce. Nic nám však nebrání trochu experimentovat a tuto surovinu vynechat, zvláště chceme-li si připravit pad thai ve veganské verzi.
Ingredience:
- 200 g rýžových nudlí
- 200 g tofu
- 1 cibule
- kus pórku
- 1 červená paprika
- 1 lžička sezamového oleje
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 chilli paprička
- 1 stroužek česneku
- hrst fazolových klíčků
- hrst arašídů
- 4 lžíce oleje na smažení
- sůl
- sladká chilli omáčka, sriracha nebo sójová omáčka k podávání
Postup:
- Tofu nakrájíme na kostičky, česnek a chilli papričku nadrobno, cibuli, pórek a červenou papriku na menší kousky. Arašídy si nasucho opražíme na pánvi.
- Rýžové nudle uvaříme podle návodu. Nakonec je zakápneme sezamovým olejem a dáme stranou.
- Na pánvi (ideálně wok) rozehřejeme olej, přidáme tofu a smažíme ze všech stran dozlatova. Přidáme pórek, červenou papriku, česnek, chilli papričku a sójovou omáčku. Restujeme, dokud česnek nezačne hnědnout.
- Přidáme uvařené rýžové nudle, fazolové klíčky, cibuli, arašídy a sůl a za občasného promíchávání necháme smažit asi 3 minuty.
- Podáváme se sójovou omáčkou, sladkou chilli omáčkou nebo srirachou.
Počet porcí: 2
Obtížnost: snadné
Doba přípravy: 30 minut
Pad thai s krevetami
Mořské plody patří mezi tradiční ingredience, ze kterých se pad thai připravuje. Pokud jste jejich příznivcem, vsaďte na krevety – ať už použijete krevety tygří nebo klasické, rozhodně nešlápnete vedle.
Ingredience:
- 200 g rýžových nudlí
- 20 krevet
- 2 vejce
- 1 chilli paprička
- 2 jarní cibulky
- hrst sójových klíčků
- kousek zázvoru
- hrst čerstvého koriandru
- hrst arašídů
- olej
- pad thai omáčka k podávání
- limetka k podávání
Postup:
- Rýžové nudle připravíme dle návodu. Krevety zprudka orestujeme na pánvi s olejem a dáme stranou.
- Chilli papričku, jarní cibulky, zázvor a koriandr nasekáme na menší kousky. Arašíde nadrtíme.
- V pánvi, ve které jsme restovali krevety, usmažíme rozšlehaná vejce a přidáme chilli papričky, jarní cibulky, zázvor, koriandr, arašídy, krevety, klíčky a uvařené rýžové nudle.
- Na závěr vše zalijeme pad thai omáčkou a necháme ještě chvíli restovat. Podáváme s kouskem limetky.
Počet porcí: 2
Obtížnost: snadné
Doba přípravy: 30 minut