Plavková sezona na dohled, vaše dieta v plném proudu, ale začínají vám docházet nápady na vaření? Přinášíme vám osvědčené tipy na lehké obědy, které vám nejen pomůžou k dokonalé postavě, ale i výborně chutnají. Jejich příprava je naprosto jednoduchá a úžasně rychlá.
Jarní salát s čerstvým špenátem a slunečnicovými semínky
- ledový salát, lístky čerstvého mladého špenátu, rucolu
- papriku, rajče, salátovou okurku
- vajíčko
- uzený ovčí sýr (můžete nahradit jakýmkoli jiným)
- loupaná slunečnicová semínka
- vařené vajíčko
- na dresing: lžičku medu, půl lžičky dijonské hořčice, olivový olej, sůl a pepř
Vajíčko uvaříme na tvrdo, sýr nakrájíme na malé kostičky, stejně jako zeleninu a salátové listy natrháme na menší kousky. Pak všechny ingredience smícháme, přelijeme v mističce rozmíchaným dresingem a můžeme podávat.
Tip: Kouzlo tohoto lehkého salátu spočívá v tom, že ho můžete libovolně obměňovat. Místo vajíčka vyzkoušejte třeba lehce orestované kuřecí kousky nebo uzeného lososa.
Uzené tofu zapečené s rajčátky a pórkem
- uzený tofu sýr
- pórek
- rajčata
- olivový olej
- sůl, pepř
Zapékací misku vymažeme olivovým olejem a poklademe plátky nakrájených rajčat. Navrch nasypeme najemno najkrájený čerstvý pórek a celou směs důkladně osolíme a opepříme. Pak dáme asi na deset minut předpéct do trouby vyhřáté na 180 °C. Mezitím si na plátky nakrájíme uzené tofu, kterým poklademe zeleninovou směs a dopečeme ještě asi 20 minut. A pak stačí servírovat.
Tip: Zeleninovou směs můžete různě obměňovat, skvěle chutná přidaná cibulka či kousky papriky. Stejně tak tento oběd ozvláštní jakékoli koření. Zkuste třeba uzenou červenou papriku.