Dýně se rychle vrací do moderních jídelníčků a není důvod se jí vyhýbat. Pokrmů, které můžete z dýně uvařit je celá řada, my se zaměříme na polévky a poradíme vám recept na super rychlou i luxusnější variantu.
Dýňová polévka pro vytížené hospodyně
- dýně
- cibule
- anglická slanina
- smetana na vaření
Dýni podle typu buď oloupeme a nakrájíme na kousky, nebo jenom nakrájíme. Na oleji osmahneme na jemno nakrájenou cibulku, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu, kterou důkladně opražíme. Pak přidáme nakrájenou dýni a zalijeme dostatečným množstvím vroucí vody. Dýni podusíme do měkka, pak vypneme plamen a vše rozmixujeme. Nakonec přidáme smetanu a polévku ještě jednou zahřejem. Podávat můžeme jen tak nebo s opraženou houskou.
Tip: Máte-li rádi nivu, posypejte hotovou horkou polévku nastrouhanou nivou. Ochutit ji můžete ale také muškátovým oříškem či sojovou omáčkou. Bude-li se vám zdát málo vydatná, rozvařte v ní ještě brambory.
Dýňová polévka s chilli
- 800 g dýně bež semínek, nakrájené na kostičky
- 2 lžíce másla
- 1 cibule, nakrájená na jemno
- 2 stroužky česneu, jemně nasekané
- 1 mrkev, nastrouhaná na hrubo
- 1 lžíce kari koření
- 1 lžička třtinového cukru
- 600 ml zeleninového vývaru
- 220 ml smetany na šlehání
- sůl, mletý pepř
- hrst opražených dýňových semínek
- 1 čerstvá chilli paprička, jemně pokrájená
- 2 lžíce dýňového oleje na zakapání
V hrnci na másle zpěníme cibulku a česnek, vsypeme dýni a pět minut ji opékáme. Pak přidáme mrkev, poprášíme vše kari kořením a cukrem, osmahneme a zalijeme vývarem. Vaříme asi 15 minut, až zelenina změkne. Pak vmícháme smetanu, osolíme, opepříme a necháme přejít varem. Nakonec polévku rozmixujeme ponorným mixérem.
Podáváme s nasucho opraženými dýňovými semínky, nasekanou chilli papričkou a zakápnutou dýňovým olejem.
Zdroj: apetitonline.cz