Cottage si našel mezi Čechy oblibu pro svou nízkou kalorickou hodnotu a lahodnou chuť. Jíst se dá na sladko i na slano, studený i tepelně upravený. Přinášíme inspiraci, jak si ho můžete doma připravit, zachutná úplně všem!
Plněná rajčata sýrem cottage
Ingredience:
8 rajčat
300 g sýra cottage
4 lžičky sekaných bylinek (tymián, pažitka)
4 lžíce černých oliv
4 lžíce strouhaného parmazánu
2 stroužky česneku
2 lžíce jemně nasekaných vlašských ořechů
sůl a pepř
Vršky rajčat seřízněte a vnitřky vydlabejte. Dužinu dejte do misky a přidejte k ní cottage, bylinky, olivy nakrájené na kolečka a parmazán. Dochuťte pepřem a osolte. Nakonec přidejte nasekané ořechy a vylisovaný česnek.
Směsí naplňte rajčata, seříznuté vršky můžete použít jako „pokličku“. Můžete vložit na pár minut do trouby, ale chutnají i bez tepelné úpravy.

Foto: Dagmar Martincová
Ingredience:
150 g máslových sušenek
50 g másla
želatina
1-2 limetky
450 g sýra cottage
150 g zakysané smetany
3 lžíce třtinového cukru nebo medu
lístky máty nebo meduňky na ozdobu
Rozdrobte sušenky a smíchejte s rozpuštěným máslem. Vzniklou směs pečlivě napěchujte na dno dortové formy a nechte chvilku ztuhnout v lednici. Mezitím si v misce smíchejte cottage se zakysanou smetanou, přidejte cukr, šťávu a kůru z limetek podle chuti. Želatinu připravenou podle návodu smíchejte s připravenou směsí. Tu nalijte na podklad ze sušenek a dejte ztuhnout do lednice, nejlépe přes noc. Koláč ozdobte kouskem limetky a bylinkami.