Už dávno jsou pryč doby, kdy se „masožravci“ dívali na lidi, kteří se stravují jinak, skrz prsty. Odchylky od normálu jsou v naší společnosti tolerovány čím dál více, otázka ale je, co je považováno za normální. Pro někoho je přirozené jíst pouze rostlinné produkty, někdo se neobejde bez masa a v době, kdy je takzvaně in jíst zdravě, se do popředí zájmu českých strávníků dostává veganská strava.
Předpokládáme, že už dávno odzvonilo teoriím, že vegetariáni si mohou v restauraci objednat pouze smažený sýr a vegani se živí zrním. Vyřadit z jídelníčku maso nebo veškeré živočišné produkty v případě veganů neznamená, že se musí vegani pást na louce. Možná byste se divili, jak pestře a zdravě se vegani stravují. My pro vás máme tři recepty z brambor, na kterých si opravdu pochutnáte a zaručujeme vám, že podle chuti ani nepoznáte, že se jedná o pokrmy z veganského jídelníčku.
Brambory v těstíčku
- 500g vařených brambor
- 120g rostlinného másla
- sůl
- indické pikantní koření, např. tandori
Z mouky, másla, soli a malého množství vody vypracujeme tuhé těsto, které rozválíme a nakrájíme na čtverečky. Plníme nádivkou z koření a brambor nastrouhaných na jemném struhadle, čtverečky uzavřeme a okraje přitiskneme. Smažíme na rostlinném oleji z obou stran. Podáváme se zeleninovým salátem.
Bramborové karbanátky
- 1kg brambor
- 5 lžic polohrubé mouky nebo strouhanky
- 3-4 lžíce rostlinného másla
Brambory uvaříme do měkka a umeleme v mlýnku nebo důkladně rozšťoucháme, přidáme mouku, promícháme a tvarujeme karbanátky. Krátce osmažíme na oleji z obou stran a dáme dopéct do trouby.
Plněné bramborové knedlíky
- 600 g brambor uvařených ve slupce
- 100 g hrubé mouky
- 100 g krupice
- 100 g sójových kostek
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička kari
- 1 hrst sušených hub
- 1 malá petržel
- 1 a 1/2 cibule
- sůl
Do vařící vody přidáme sójovou omáčku, sušené houby, kari, na kostky nakrájenou petržel, 1/2 cibule, sójové kostky a dáme vařit. Kostky po uvaření nakrájíme na drobno. Nakrájenou cibuli osmažíme na oleji a smícháme se sójovým masem. Brambory mezitím oloupeme a nastrouháme na jemno, s moukou, krupicí a solí zapracujeme v těsto. To pak plníme připravenou náplní. Hotový knedlík obalíme v mouce, aby se nerozpadl, a vaříme ve vroucí vodě 10-15 minut. Věříme, že si na našich receptech pochutnají i milovníci masa!